Image 1

Upokojila se protinica Danica Radusinović

Osmrtnica

Primivši tijelo i krv Hristovu, u 99-oj godini, u nedelju Svetog Grigorija Palame, upokojila se u Gospodu protinica Danica Radusinović, rođena Bojanić. Danica je supruga blaženog spomena protojereja-stavrofora Komnena Radusinovića, nekada paroha cetinjskog.

O svojoj majci Danici, njenom životu i njenim vrlinama govorio je njen sin Rajko u emisiji radija Svetigore “Majke Hrišćanke” emitovane 2013. godine, što toplo prepotučujemo.

Image 2Govoreći o Danici, Rajko je između ostalog posvjedočio da je od osnovanja radija Svetigore Danica najvjerniji njegov slušalac. Naročito bi sa velikim strahom i trepetom stajala ispred radio prijemnika dok je slušala prenos Svetih Liturgija. Kako, zbog duboke starosti, nije bila u mogućnosti da dođe u hram, radio prenosi su bili jedini način da Danica odsluša cijelu Liturgiju. I ovoga jutra kada je otac Obren otišao da je pričesti, pored njenog kreveta bio je uključen radio prijemnik sa koga se emitovao prenos Liturgije iz Sabornog Hrama Hristovog Vakrsenja. I baš kada se prenos završio Gospod je prizvao Danicu u Carstvo svoje gdje se neprekidno služi Sveta Liturgija.

Danica je jedna od onih kakve su nekad bile žene, od onih koje punim ustima i još punijega srca možemo nazvati tim velikim, česnim imenom, Crnogorka!

To su one divne žene i majke u čijim je životima mnogo štošta bilo, kako bi to pjesnik rekao: i crno i gorko, ali koje su znale i umjele posvjetliti i zasladiti život, svima onima koje im je Gospod na radost i trpljenje poslao!

Image 3Danica će biti sahranjena na Novom groblju na Cetinju, 5. marta 2018. godine, nakon opijela koje počinje u 14:15č.

Protinica Danica je sa svojim suprugom protojerejem-stavroforom Komnenom Radusinovićem izrodila četvoro djece: Svetozara – Miša, Rajka, Sofiju-Sonju i Slavku od kojih je ostao širok trag unučadi i praunučadi.

Neka Gospod upokoji sluškinju svoju Danicu u Vječnoj radosti Hrista Boga našega.

Carstvo joj nebesko!

Nikola Pejović