Bака Нада

Упокојила се у Господу бака Нада једна од четири Српкиње у Ђаковици

Име: 29.12.2018.OLIVERA RADIC; Опис: Упокојила се у Господу бака Нада једна од четири Српкиње у Ђаковици Тип: audio/mpeg

О сјећањима на ову дивну старицу говори Оливера Радић

 

Упокојила се у Господу Надежда Исаиловић, једна од четири старице из Ђаковице, јединих становника српске националности у том граду. Бака Нада се упокојила у петак 28. децембра 2018. године у обновљеном дому у порти манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици.

Своја сјећања на бака Наду, коју је често обилазила, са нама је подијелила професор Оливера Радић новинар из Ораховца.

2,,Покој души бака Наде. Кад човјек упозна људе као што је она била, зна колико је богатији у животу. Тиха, смирена, насмијана у мору зла и суза који су је окруживали. Постојана и упорна да остане у Ђаковици. Ту, па ту, коријеном у камену… како се само радовала кад би нас видјела у порти ђаковачке цркве или у Дечанима. Устајала је да нас поздрави, очи су јој сијале и говориле и кад није више могла говорити. Пољубила би моју руку кад би јој пришла на поздрав… И крену сузе… Род, као да ми је била род… И кад пођем посред сени смрти нећу се бојати зла јер си ти са мном… рече Псалмопојац. Она је била једна од тих… Придружиће се баба Јелки поред цркве…“-каже Оливера за Радио ,,Светигору“.

Старице из Ђаковице су једини српски становници који нису напуштали овај град, осим у периоду после погрома у марту 2004. године.

Тада су избјегле у манастир Високи Дечани и вратиле се у обновљену кућу и цркву, која се налази у Српској улици у Ђаковици.

У манастиру Успенија пресвете Богородице остале су игуманија мати Теоктиста, сестра Јоникија и бака Васиљка.

Оливера се сјећа једног свог текста који је насловила ,,Старице и птице чувају ђаковичку цркву“, и додаје да ће молитве бака Наде и након њеног упкојења чувати ову Светињу и Ђаковицу.