Baka Nada

Upokojila se u Gospodu baka Nada jedna od četiri Srpkinje u Đakovici

Ime: 29.12.2018.OLIVERA RADIC; Opis: Upokojila se u Gospodu baka Nada jedna od četiri Srpkinje u Đakovici Tip: audio/mpeg

O sjećanjima na ovu divnu staricu govori Olivera Radić

 

Upokojila se u Gospodu Nadežda Isailović, jedna od četiri starice iz Đakovice, jedinih stanovnika srpske nacionalnosti u tom gradu. Baka Nada se upokojila u petak 28. decembra 2018. godine u obnovljenom domu u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.

Svoja sjećanja na baka Nadu, koju je često obilazila, sa nama je podijelila profesor Olivera Radić novinar iz Orahovca.

2,,Pokoj duši baka Nade. Kad čovjek upozna ljude kao što je ona bila, zna koliko je bogatiji u životu. Tiha, smirena, nasmijana u moru zla i suza koji su je okruživali. Postojana i uporna da ostane u Đakovici. Tu, pa tu, korijenom u kamenu… kako se samo radovala kad bi nas vidjela u porti đakovačke crkve ili u Dečanima. Ustajala je da nas pozdravi, oči su joj sijale i govorile i kad nije više mogla govoriti. Poljubila bi moju ruku kad bi joj prišla na pozdrav… I krenu suze… Rod, kao da mi je bila rod… I kad pođem posred seni smrti neću se bojati zla jer si ti sa mnom… reče Psalmopojac. Ona je bila jedna od tih… Pridružiće se baba Jelki pored crkve…“-kaže Olivera za Radio ,,Svetigoru“.

Starice iz Đakovice su jedini srpski stanovnici koji nisu napuštali ovaj grad, osim u periodu posle pogroma u martu 2004. godine.

Tada su izbjegle u manastir Visoki Dečani i vratile se u obnovljenu kuću i crkvu, koja se nalazi u Srpskoj ulici u Đakovici.

U manastiru Uspenija presvete Bogorodice ostale su igumanija mati Teoktista, sestra Jonikija i baka Vasiljka.

Olivera se sjeća jednog svog teksta koji je naslovila ,,Starice i ptice čuvaju đakovičku crkvu“, i dodaje da će molitve baka Nade i nakon njenog upkojenja čuvati ovu Svetinju i Đakovicu.