Nikolina Lučić

Upokojila se u Gospodu Nikolina Lučić: “Iskrice vjere“ sestre Nikoline u iskri vječnog života

Ime: 13.01.2020. O Nikolini Lucic Jelena Dzopalic; Opis: Upokojila se u Gospodu Nikolina Lučić Tip: audio/mpeg

U subotu 11. januara na praznik 14. 000 Mladenaca vitlejemskih, nakon duge i teške bolesti, upokojila se u Gospodu naša saradnica Nikolina Lučić, katiheta Beogradsko karlovačke mitropolije, koja je na Radiju ,,Svetigora“ imala veoma zapaženu emisiju ,,Iskrice vjere“.

Blaženog spomena Nikolina Lučić rođena je 1972. godine u Beogradu. Osim polubrata koji živi u Makedoniji, Nikolina nema nikoga. Izgubila je roditelje. Nakon završene gimnazije upisala je Bogoslovski fakultet u Beogradu koji je završila sa jako dobrim uspjehom, a zatim i magistrirala. Predavala je vjeronauku u Devetoj beogradskoj gimnaziji i bila jako uspješna u svom poslu.

,,Nikolina je bila omiljena među učenicima i mnogo je voljela svoj posao“, ispričala nam je njena prijateljica, katiheta Jelena Džopalić koja je Nikolinu upoznala 1991. godine, kada su zajedno upisale Bogoslovski fakultet u Beogradu, od kada i traje njihovo prijateljstvo.

,,Nikolina je jako rano oboljela od teške bolesti koja se zove lupus, sa kojom se kao lavica borila dugi niz godina. Bolest je bila jako teška, posebno u poslednjih nekoliko godina Nikolina je rapidno kopnila. Ostala je bez vida i bila polupokretna, jako teško se kretala ali i pored svega toga nije izgubila volju i želju da dvojim radom doprinese učenju i usavršavanju, nastavivši da bude aktivna na svim poljima koje je mogla, zbog loše zdravstvene situacije, da postigne“, kaže Jelena.

I pored svih bura koje je imala u životu i teške bolesti Jelena svoju prijateljicu Nikolinu pamti kao veselu osobu koja nikada nije padala u depresiju, uvijek se trudeći da nešto radi, doprinoseći na taj način društvu i svima oko sebe.

,,Nikolina je bila ličnost koju su svi voljeli i sa kojom su svi voljeli da razgovaraju. Sa velikom ljubavlju je radila intervjue za Radio ,,Svetigoru“. Puno kolega prošlo je sa njom kroz emisiju ,,Iskrice vjere“ za koju se veoma studiozno pripremala. Mislim da će Radio ,,Svetigora“ ostati uskraćena za jednu jako dobru emisiju sudeći po Nikolininom trudu koji je bio nemjerljiv“, ističe Jelena Džopalić.

U realnom životu Nikolina nije imala ,,iskrice vjere“ nego zaista jaku vjeru, kojom je uspijevala da se bori sa životnim nedaćama, jer je lupus mnogo teška sistemska bolest koja uništava cio organizam.

,,Dok se u početku bolest razvijala postepeno, od prije neku godinu ona je rapidno počela da uzima maha. Ali Nikolina je imala nevjerovatnu snagu i vjeru što je dugo godina održavalo. Nažalost, na kraju nije izdržala i izgubila je bitku“, sa žaljenjem kaže Jelena.

Jelena se sjeća da je Nikolina mnogo voljela djecu.

,,Pošto nije imala svoje djece, često je mene pozivala u goste gdje sam vodila i svoju djecu. I sva ona njihova graja Nikolini nikada nije smetala i dok bih se ja žalila kako su nemirni, ona bi govorila: Ćuti, dobro je kad ih imaš. Mnogo je voljela djecu, svu djecu, čitavog života je patila jer nije uspjela da se ostvari kao majka“, sjeća se Nikolinina prijateljica Jelena.

Više podataka o mjestu i vremenu sahrane zemnih ostataka sestre Nikoline naknadno ćemo objaviti.

Vječan spomen našoj Nikolini i Carstvo joj nebesko.