Upokojio se u Gospodu protojerej stavrofor Radojica Božović

Upokojio se u Gospodu protojerej-stavrofor Radojica Božović

Na praznik Svetog mučenika Sozonta, 20. septembra 2021. ljeta Gospodnjeg, usnuo je u Hristu visokoprečasni protojerej-stavrofor Radojica Božović, paroh ulcinjski u mirovini

 

Radojica BozovicBlaženopočivši prota Radojica je rođen 2. septembra 1948. godine u Zloj Gori – Sjenokosi u opštini Nikšić. Njegovi roditelji Blažo i Jaglika odgajali su malog Radojicu u hrišćanskom duhu i tradiciji predaka pa je dječak po završetku osnovnoškolskog obrazovanja upisao srednju bogoslovsku školu „Sveti Kirilo i Metodije“ u Prizrenu.

Po završetku bogoslovskih studija Radojica Božović rukopoložen je u čin đakona, a potom i sveštenika 12. maja 1972. godine. Neposredno nakon toga upućen je na parohiju u Ulcinj gdje je 1. juna iste godine započeo svoju pastirsku službu po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita Danila (Dajkovića).

U toku svoje četrdesetpetogodišnje službe u najjužnijem gradu Crne Gore, otac Radojica je obnovio i ukrasio parohijske hramove, nastavio i unaprijedio hrišćansku zajednicu i održavao odlične odnose sa građanima, kako sa pravoslavnima tako i sa ljudima dobre volje bez obzira na vjersku, nacionalnu ili ideološku pripadnost.

Njegova vrijedna i plodonosna misija u Ulcinju praćena je i njegovom skromnošću i smirenošću pa otac Radojica nikada nije sam govorio o svojim zaslugama, ali su to uvijek činili njegovi saslužitelji i saradnici. Do danas se prepričavaju iskustva i anegdote sa „popom Radojicom“, kako je od milošte bio nazivan u Ulcinju, i tako će sigurno biti i u godinama koje će uslijediti.

Vječan ti spomen i Carstvo nebesko, dragi oče Radojica!