Policija

Управа полиције признала да им је тужилац 22. јуна, више од три сата прије него су то учинили, наредио да ослободе Митрополита Амфилохија

У тексту “Боричић узалуд наредио да пусте Амфилохија” подгоричке “Вијести” пишу да је Управа полиције признала да им је тужилац 22. јуна, више од три сата прије него су то учинили, наредио да пусте на слободу Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија.

 

Текст преносимо у цјелини:

Управа полиције признала је да им је тужилац Никола Боричић 22. јуна наредио да пусте на слободу митрополита црногорско-приморског Амфилохија више од три сата прије него су то учинили.

То су написали у обавјештењу достављеном основном државном тужиоцу Боричићу, које је он, уз изјашњење, послао Тужилачком савјету.

Полиција, међутим, од дана када је поглавар Митрополије црногорско-приморске саслушан, одбија јавности да објасни због чега су и по чијем налогу сатима држали и испитивали митрополита, након наређена тужиоца – да га пусте на слободу и против њега поднесу кривичну пријаву.

Тог дана поглавар МЦП незаконито је сатима задржан у згради Центра безбједности Подгорица, а инспектори су његовим браниоцима, адвокатима Божидару Милоњићу и Драгану Шоћу, говорили да тужилац Боричић сваких сат, поруком преко вибера, поставља додатно питање.

Због тога су се, након саслушања, жалили Тужилачком савјету, истичући да је понашање тужиоца Боричића према митрополиту Амфилохију “било непрофесионално, морално недопустиво и намјерно усмјерено на физичко исцрпљивање”.

 

ТУЖИЛАЧКИ САВЈЕТ НА ПОТЕЗУ

“На захтјев поступајућег тужиоца Николе Боричића, Управа полиције је доставила обавјештење којим се потврђује да се поступајући тужилац изјаснио да се у 13:52 свештено лице пусти на слободу, а које обавјештење је тужилац доставио Комисији за притужбе Тужилачког савјета уз изјашњење тужиоца поводом притужбе на његов рад. У сваком случају, Комисији за притужбе Тужилачког савјета биће предочене све околности овог догађаја, као и неспорне чињенице које указују да су критике на поступање дежурног тужиоца неосноване”, одговорила је “Вијестима” портпаролка Основног државног тужилаштва Подгорица, тужитељка Милица Мандић.

Одговарајући на питања о том случају, тужитељка Мандић поновила је да су неистинити наводи да је њен колега Боричић, приликом прикупљања информација, то свештено лице “држао максимално колико закон дозвољава”, односно шест сати:

“Дежурни државни тужилац се, након што га је полиција, која је поступала сходно својим законским овлашћењима, упознала с прикупљеним информацијама, односно садржином узете изјаве, истога дана у 13:52, изјаснио да се свештено лице које је изјаву давало у својству грађанина, пусти на слободу. Истовремено Вас подсјећамо да у складу са Закоником о кривичном поступку, приликом прикупљања обавјештења од грађана, о чему је у конкретном случају било ријечи, прикупљање обавјештења од стране полиције од истог лица може трајати онолико колико је неопходно да се добије потребно обавјештење, а најдуже шест сати”, казала је она.

Из тог Тужилаштва поново нијесу одговорили на питање да ли су, по службеној дужности, испитали ко је и због чега, након одлуке Боричића у просторијама ЦБ Подгорица митрополита Амфилохија задржао још дуже од три сата и ако јесу, што је утврђено, и да ли је било који службеник Управе полиције процесуиран због извршења кривичног дјела противправно лишење слободе, злоупотреба службеног положаја или било ког кривичног дјела које се гони по службеној дужности.

 

КО ЈЕ СЛАО ПИТАЊА?

Митрополит Амфилохије је 22. јуна позван у зграду Центра безбједности, како би у својству грађанина одговорио на питања о литији организованој дан раније, којом су, како је оцијенио Боричић, прекршене мјере Националног координационог тијела за сузбијање ширења коронавируса.

У зграду ЦБ Подгорица ушао је у 11:14 часова, а његово саслушање трајало је шест сати.

Правни заступници митрополита раније су казали да им је у полицији појашњено да је Боричић, на сваких сат, поруком постављао допунска питања.

Тек када су правни заступници поглавара МЦП Тужилачком савјету поднијели притужбу, Боричић се огласио реаговањем у ком тврди да је тог дана, у 13.52 часова, наредио да пусте на слободу митрополита и да је Управа полиције адреса за питања – зашто је задржан још готово три и по сата.

Из те институције међутим не одговарају – ко је, на основу чега и на основу ког Закона, наредио да се Амфилохије у службеним просторијама задржи од 13:52 до 17:14 сати.

Не одговарају ни ко је и по чијем налогу, преко вајбера, представљајући се као тужилац Боричић, слао додатна питања, али ни да ли ће неко одговарати због тога.

Координатор програма људских права и правде Грађанске алијансе Зоран Вујичић, раније је “Вијестима” казао да је Боричић морао да процесуира све полицијске службенике који су га задржали у просторијама ЦБ Подгорица након што им је наредио да га пусте на слободу.

 

Заћутао Тужилачки савјет

Из Тужилачког савјета од 8. јула не одговарају Вијестима да ли су разматрали притужбу правних заступника митрополита Амфилохија Радовића на поступање тужиоца Николе Боричића и ако јесу, што је утврђено. Без одговора остало је и питање јесу ли утврдили у колико је сати 22. јуна, тужилац донио одлуку и наложио полицији да пусти свештено лице.