101265347 3125765090813960 5672751057474682880 N

Ускоро ће из штампе изаћи књига поезије посвећена цркви Богородицe Љевишке у Призрену

Име: 30.06.2020 razgovor sa markom kovacevicem i velimirom kasalicom; Опис: Ускоро ће из штампе изаћи књига поезије посвећена цркви Богородицe Љевишке у Призрену Тип: audio/mpeg

Ускоро ће из штампе изаћи књига поезије, која је, како наводе њени приређивачи, посвећена „зеници ока нашег“, цркви Богородицe Љевишке у царском граду Призрену.

На књизи „Богородица Љевишка у песмама“ радиле су, са благословом старјешине цркве Богородице Љевишке у Призрену јереја Ђорђа Стефановића, Радмила Кнежевић и Лела Марковић, прикупљајући стихове пјесника, који су били инспирисани значајем, љепотом и врхунском умјетношћу градитељства и фрескосликарства ове наше светиње, која је од 2006. године и укључена у УНЕСКО-ву Листу свјетске баштине, али која је, нажалост, 2004. у погрому претршјела знатна оштећења.

Пјесник Радмила Кнежевић биљежи да су њени зидови наш Зид плача, а њене отворене капије скути Пресвете Богородице, те да је својом монументалношћу и љепотом била и остала трајна инспирација што потврђује и нова књига. Приређивачи изражавају задовољство бројем и квалитетом достављених пјесама, начином на који је ова светиња опјевана, а посебно сазнањем да се овом цјелокупном акцијом помаже обнова саме цркве Богородице Љевишке.

Међу ауторима, који ће бити заступљени у књизи „Богородица Љевишка у песмама“ су: Марко Ковачевић, Велимир Касалица и Радинко Крулановић из Никшића.

На наш дивни и величанствени празник Видовдан, разговарали смо са Марком Ковачевићем и Велимиром Касалицом о стиховима које су посветили Богородици Љевишкој, везаности српског народа за Косово и Метохију, одбрани Светиња у Црној Гори, Косову и Метохији и свуда гдје је разасут српски народ.

Са њима је разговарала Сенка Чоловић Шумић