101265347 3125765090813960 5672751057474682880 N

Uskoro će iz štampe izaći knjiga poezije posvećena crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

Ime: 30.06.2020 razgovor sa markom kovacevicem i velimirom kasalicom; Opis: Uskoro će iz štampe izaći knjiga poezije posvećena crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu Tip: audio/mpeg

Uskoro će iz štampe izaći knjiga poezije, koja je, kako navode njeni priređivači, posvećena „zenici oka našeg“, crkvi Bogorodice Ljeviške u carskom gradu Prizrenu.

Na knjizi „Bogorodica Ljeviška u pesmama“ radile su, sa blagoslovom starješine crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu jereja Đorđa Stefanovića, Radmila Knežević i Lela Marković, prikupljajući stihove pjesnika, koji su bili inspirisani značajem, ljepotom i vrhunskom umjetnošću graditeljstva i freskoslikarstva ove naše svetinje, koja je od 2006. godine i uključena u UNESKO-vu Listu svjetske baštine, ali koja je, nažalost, 2004. u pogromu pretršjela znatna oštećenja.

Pjesnik Radmila Knežević bilježi da su njeni zidovi naš Zid plača, a njene otvorene kapije skuti Presvete Bogorodice, te da je svojom monumentalnošću i ljepotom bila i ostala trajna inspiracija što potvrđuje i nova knjiga. Priređivači izražavaju zadovoljstvo brojem i kvalitetom dostavljenih pjesama, načinom na koji je ova svetinja opjevana, a posebno saznanjem da se ovom cjelokupnom akcijom pomaže obnova same crkve Bogorodice Ljeviške.

Među autorima, koji će biti zastupljeni u knjizi „Bogorodica Ljeviška u pesmama“ su: Marko Kovačević, Velimir Kasalica i Radinko Krulanović iz Nikšića.

Na naš divni i veličanstveni praznik Vidovdan, razgovarali smo sa Markom Kovačevićem i Velimirom Kasalicom o stihovima koje su posvetili Bogorodici Ljeviškoj, vezanosti srpskog naroda za Kosovo i Metohiju, odbrani Svetinja u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svuda gdje je razasut srpski narod.

Sa njima je razgovarala Senka Čolović Šumić