Вјероучитељ Јовица Вукасовић

Васкрс у очима дјеце и младих

Име: 17.04.2024-Jovica Vukasovic-literarni konkurs; Опис: Васкрс у очима дјеце и младих Тип: audio/mpeg

Катихетски одбор Митрополије црногорско-приморске расписао је ових дана прозно-поетски и ликовни конкурс на тему „Ој недјељо најсветији дане”. Конкурс је отворен за све ученике школа вјеронауке у Црној Гори, а трајаће до Велике суботе, 4. маја, до када сви заинтересовани могу слати своје радове на адресу канцеларије КО МЦП у Подгорици.

Тим поводом гост Јутарњег програма је био теолог Јовица Вукасовић, члан Катихетског одбора.

– Идеја Катихетског одбора МЦП јесте била да се у сусрет најрадоснијем и највећем хришћанском празнику – Васкрсу посветимо најмлађим нашим вјерницима. Односно, да дамо прилику свој дјеци из Црне Горе да покажу своје знање, своје умјеће и наравно да кроз писану ријеч или кроз своје цртеже покажу своју љубав према Богу. Мислимо да је ово сјајна прилика да се открију таленти који су можда негдје скривени и да дјеца која можда немају прилике да учествују на неким другим конкурсима, нађу мјеста и свом дару, па је ово јединствена прилика за сву дјецу да оно што желе и осјећају ставе на папир у виду стиха, у виду прозног дјела или у виду неког ликовног рада и да тако конкуришу на овај конкурс са темом Ој недјељо најсветији дане”. Како тема јесте Васкрсење Христово, а наравно недјеља као први и осми дан, као дан Васкрсења, па ето мало помоћи нашим учесницима, за идеју која би могла да им буде водиља, – каже Вукасовић за наш Радио.

Он подсјећа да се на Дјечијем сабору на Цетињу дјеца традиционално такмиче у кичици и перу, те да је овај Васкршњи конкурс расписан управо због заинтересованости дјеце за такву врсту умјетничког изражаја.

– На Сабору имамо и литерарне и ликовне радионице. Прошле године је новина била пјесничка радионица, тако да смо имали четири награђене пјесме. Жири није могао да се одличи па је једна пјесма добила и посебну награду, зато што је била посвећена ћирилици. Сваке године буде сјајно, али то је оно што се каже на лицу мјеста, тако да можда у том тренутку није инспирација можда најбоља или трема учини своје, па смо ми одлучили да ове године дамо додатног простора нашој дјеци, да би имали више времена да се припреме за овај конкурс.

Када је конкретна тема за конкурс „Ој недјељо најсветији дане” у питању, Вукасовић савјетује да се дјеца фокусирају на Васкрсење, на свјетлост и радост коју доноси празник, као и на лични доживљај тајне Васкрсења.

– Самим тим што је Васкрс дан свјетлости, дан радости, испуњења све наде, дан када престаје свака туга, за нас је био и подстицај за овај конкурс. Дакле, њихов доживљај, њихово запажање, њихов осјећај празника Васкрсења су главне теме које бисмо назначили и о којима би могли да пишу или да се ликовно изразе сви учесници конкурса.