Вјероучитељ у Грачаници Јован Радић: “Грачаничка дјеца поручују да је Косово наша земља“

Манастир Грачаница

Вјероучитељ у Грачаници Јован Радић: “Грачаничка дјеца поручују да је Косово наша земља“

Име: 17.11.2018 Jovan Radic Gracanica; Опис: Грачаничка дјеца поручују да је Косово наша земља Тип: audio/mpeg

Задужбина Светог краља српског Милутина, манастир Грачаница прославио је 12. новембра, на празник овог Светитеља из лозе Немањића, ктиторску славу, коју је украсило и уљепшало 150 дјеце из школе ,,Свети краљ Милутин“ из Грачанице која су, уз манастир Грачаницу, принијела славски колач своје школе.

Грачаничка дјеца су, својом потресном пјесмом, јасно поручила цијелој Србији и свијету да је ово Србија и да се не смијемо одрицати онога што је наше, наше Свете земље Косова и Метохије.

Основну школу ,,Краљ Милутин“ ове године похађа 720 ученика, од којих 350 дјеце похађа часове вјеронауке, а њихов вјероучитељ је Јован Радић, из Ораховца, који је гостовао на таласима нашег Радија.

“Дјеца су, тог дана у Грачаници, поручила да је ово њихова земља и  да је ником не дају, макар и нестали са њом” – каже у разговору за наш Радио њихов вјероучитељ Јован Радић, који је и припремио програм који су дјеца извела пред Грачаничком црквом.

“Радост, сузе и нада видјели су се на лицима окупљених, јер док је оволико дјеце у грачаничкој порти, која овако пјевају, Грачаница је наша и нико нам је не може отети“-каже Јован Радић који је од 2005. године члан ,,Косовских божура“, које води драмска умјетница Ивана Жигон са наставником музике и композитором Гаврилом Кујунџићем.

“Са ,,Божурима“ сам путовао у Русију и многе друге земље, а један од најдражих концерата био ми је концерт у Кремљу гдје смо наступали пред 7000 људи и цијелим цржавним врхом Русије. Одјекивала су Кремљем грачаничка звона уз звуке НАТО бомби, како би пренијели нашу реалност и истину. Били смо тада, још као дјеца, амбасадори Косова и Метохије“-каже Јован Радић.

Вјероучитељ Јован Радић је завршио ПБФ у Београду, а Црквену гимназију у Солуну и Килкису у Грчкој. Док је студирао у БГ био је и члан српског византијског хора ,,Мојсије Петровић” и члан фудбалског клуба при ПБФ-у, који је неколико година за редом освајао ,,ТЕО“ куп у Немачкој.

Као ученик Црквене Гимназије у Килкису, Јован је посетио Свету Гору и  са школским другарима био примљен у келији старца Јосифа Ватопедског.

“То је био један од најблагодатнијих сусрета у његовом животу“-каже Јован.

Вјероучитељ Јован са нама је подијелио и своја сјећања на тешко ратно дјетињство које је провео у свом родном Ораховцу.

Јован Радић рођен је и одрастао у Ораховцу, а ево друга година како је вероучитељ у највећој српској школи јужно од Ибра, која ове године броји 720 ђака од првог до осмог разреда.