Vjeroučitelj u Gračanici Jovan Radić: “Gračanička djeca poručuju da je Kosovo naša zemlja“

Manastir Gračanica

Vjeroučitelj u Gračanici Jovan Radić: “Gračanička djeca poručuju da je Kosovo naša zemlja“

Ime: 17.11.2018 Jovan Radic Gracanica; Opis: Gračanička djeca poručuju da je Kosovo naša zemlja Tip: audio/mpeg

Zadužbina Svetog kralja srpskog Milutina, manastir Gračanica proslavio je 12. novembra, na praznik ovog Svetitelja iz loze Nemanjića, ktitorsku slavu, koju je ukrasilo i uljepšalo 150 djece iz škole ,,Sveti kralj Milutin“ iz Gračanice koja su, uz manastir Gračanicu, prinijela slavski kolač svoje škole.

Gračanička djeca su, svojom potresnom pjesmom, jasno poručila cijeloj Srbiji i svijetu da je ovo Srbija i da se ne smijemo odricati onoga što je naše, naše Svete zemlje Kosova i Metohije.

Osnovnu školu ,,Kralj Milutin“ ove godine pohađa 720 učenika, od kojih 350 djece pohađa časove vjeronauke, a njihov vjeroučitelj je Jovan Radić, iz Orahovca, koji je gostovao na talasima našeg Radija.

“Djeca su, tog dana u Gračanici, poručila da je ovo njihova zemlja i  da je nikom ne daju, makar i nestali sa njom” – kaže u razgovoru za naš Radio njihov vjeroučitelj Jovan Radić, koji je i pripremio program koji su djeca izvela pred Gračaničkom crkvom.

“Radost, suze i nada vidjeli su se na licima okupljenih, jer dok je ovoliko djece u gračaničkoj porti, koja ovako pjevaju, Gračanica je naša i niko nam je ne može oteti“-kaže Jovan Radić koji je od 2005. godine član ,,Kosovskih božura“, koje vodi dramska umjetnica Ivana Žigon sa nastavnikom muzike i kompozitorom Gavrilom Kujundžićem.

“Sa ,,Božurima“ sam putovao u Rusiju i mnoge druge zemlje, a jedan od najdražih koncerata bio mi je koncert u Kremlju gdje smo nastupali pred 7000 ljudi i cijelim cržavnim vrhom Rusije. Odjekivala su Kremljem gračanička zvona uz zvuke NATO bombi, kako bi prenijeli našu realnost i istinu. Bili smo tada, još kao djeca, ambasadori Kosova i Metohije“-kaže Jovan Radić.

Vjeroučitelj Jovan Radić je završio PBF u Beogradu, a Crkvenu gimnaziju u Solunu i Kilkisu u Grčkoj. Dok je studirao u BG bio je i član srpskog vizantijskog hora ,,Mojsije Petrović” i član fudbalskog kluba pri PBF-u, koji je nekoliko godina za redom osvajao ,,TEO“ kup u Nemačkoj.

Kao učenik Crkvene Gimnazije u Kilkisu, Jovan je posetio Svetu Goru i  sa školskim drugarima bio primljen u keliji starca Josifa Vatopedskog.

“To je bio jedan od najblagodatnijih susreta u njegovom životu“-kaže Jovan.

Vjeroučitelj Jovan sa nama je podijelio i svoja sjećanja na teško ratno djetinjstvo koje je proveo u svom rodnom Orahovcu.

Jovan Radić rođen je i odrastao u Orahovcu, a evo druga godina kako je veroučitelj u najvećoj srpskoj školi južno od Ibra, koja ove godine broji 720 đaka od prvog do osmog razreda.