Vaskrs Vraka

Praznik Vaskrsenja Hristovog – Velikdan proslavljen u Vraki kod Skadra

Ime: 28. april 2019 Besjeda prote Predraga Scepanovica na kraju liturgije u Vraki; Opis: Praznik Vaskrsenja Hristovog - Velikdan proslavljen u Vraki kod Skadra Tip: audio/mpeg

Najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Hristovo, Velikdan, kako ga nazivaju vračani i skadrani, i ove godine svečano je i radosno proslavljen u Vraki kod Skadra. Praznik nad praznicima, okupio je mnoge sa svih strana u crkvu Presvete Trojice u Vraki, 28. april 2019. godine, na vaskršnjoj liturgiji, koju su po blagoslovu Arhiepiskopa albanskog g. Anastasija i Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, služili sveštenici Srpske i Albanske pravoslavne crkve.

Otac Predrag Vaskrs VrakaOve godine delegaciju Mitropolije crnogorsko-primorske na proslavi Vaskrsa u Skadru činili su protojerej Predrag Šćepanović, paroh podgorički, Aleksandar Vujović, profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore, inžinjer tehnologije Aleksandar Jelovac, profesor srpskog jezika i književnosti mr Smilja Vlaović Jelovac, Slobodan Pavlović i Ivan Pavlović.

Liturgiju je služio paroh podgorički protojerej Predrag Šćepanović, u oltaru je prisluživao i pomagao klirik Albanske oravoslavne crkve, đakon iz Skadra Ivan Popović, dok su za pjevnicom pojali prof. Aleksandar Vujović i ing. Aleksandar Jelovac.

Vjerni su pristupili Svetom pričešću i na kraju službe osveštana su vaskršnja jaja i potom se vjernima obratio prota Predrag. On je na početku svoje vaskršnje besjede svim prisutnim čestitao praznik, i između ostalog rekao:

„Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Sa ove četiri riječi iskazana je braćo i sestre sva sudbina naša, sudbina svih naših predaka, svih naših čeljadi i svih budućih pokoljenja koji će do drugog Hristovog dolaska živjeti u ovoj lijepoj zemlji.

Ima jedan lijepi naziv kod vas ovdje hrišćana u Albaniji, „velikdan“, veliki dan. I zaista svi dani su bili dani smrti, dani tame a ovaj veliki dan je najveći dan u istoriji roda ljudskog jer je pobijeđena smrt, pobijeđeno je prokletstvo i ništavilo“.

Govoreći o značaju i smislu Vaskrsenja Hristovog vjernima je poručio: „Svi se mi ljudi rađamo na ovoj zemlji, i crna nas zemlja u svoja njedra prima, i pitamo se ima li smisla naš život, naši rođendani, naša bilo kakva aktivnost, da li sve to ima nekog smisla? U Hristovom vaskrsenju koji je svojom smrću na krstu usmrtio smrt, i smrt kao krezubi lav riče da koga proguta, ali više nema tu silu da vječno drži čovjeka. Zato je Hristovo vaskrsenje veliki dan i radosni dan, dan nad danima i praznik nad praznicima, jer da Hristos nije vaskrsao sve bi ovo bilo bijedno roblje smrti. Uzalud bi nam bila dobra djela, uzalud trudovi“.

Vraka Vaskrs 3Završavajući svoju besjedu prota Predrag je uputio tople riječi sabranom narodu u Vraki istaknuvši njihovu bogobojažljivost i ljubav prema domu Božijem i svetom prazniku.
„Sa vaših lica koje vidimo, na njima vidimo da ste bogobojažljivi, da volite Boga,i da volite Hristovo vaskrsenje, ovaj Velikdan kako ste ga vi nazvali, i kako ću ga i ja nazivati.
Neka bi Hristovo vaskrsenje bilo vaskrsenje da u nama vaskrsne sve ono što je bilo palo neka propjeva, sve ono što je zastarjelo da Hristos obnovi vječnom mladošću, vječnom novinom. Kao što se iz običnog jajeta liježe novi život, tako je simbolično i iz ovog vaskršnjeg jajeta vaskrsao Gospod. I ne samo Gospod, nego i svi naši mili i dragi koji leže po ovoj zemlji, a pomenusmo u svetoj molitvi i one stradalnike na Tarabošu i Bardanjoltu. I kad god dolazite u ovaj sveti hram pomolite se i zapalite svijeću za vaše mile i drage upokojene đedove, babe, sve vaše rođake, kumove prijatelje, ali i za one koje leže i čekaju trube sudnjega dana i drugi Hristov dolazak.

Hristovo vaskrsenje je najveći zemljotres, najveći preokret, najveći potres koji je potresao nebo i zemlju. Zato se raduje i nebo i zemlja, zato se raduje i cvijet i pčela, i polje i njiva i livade, i sve cvrkuće i sve pjeva. Jer je zora rujna zarudila Josifu iz Arimateje i žene mironosice koje su nam oglasile da je Hristos pobijedio smrt, i od tada smrti višenema.

Međutim, zbog grijeha Adama i Eve svi moramo proći poniženje smrti.

Ali kad prođemo to poniženje čeka nas Hristovo vaskrsenje koje nije samo Hristovo nego sveopšte, svega roda ljudskog.

Neka su blagoslovene vaše porodice, vaši domovi, vaša čeljad, vaša stoka, vaš ovaj divni krajolik, prijatan, ovo parče neba na zemlji, i ovaj hram, donebesje ovo koje u njemu danas odslužismo svetu vaskršnju liturgiju. Još jednom ja vas i hiljadu puta pozdravljam trijumfalnim pozdravom ostvarene nade i radosti skoro dvije hiljade godina Hristos vaskrese, vaistinu vaskrse, tugu odnese, radost donese. Neka ste srećni i blagosloveni i neka zdravlje i mir Božiji, vaskrsnog Gospoda pobjeditelja smrti bude sa vama u sve dane“, završio je svoju besjedu otac Predrag.

Posle liturgije podijeljena su vaskršnja jaja i pokloni svima prisutnim, i zajedničarenje je nastavljeno na bratskosestrinskoj trpezi ljubavi.

U toku svečanog ručka u ime Srba i Crnogoraca u Albaniji svoje blagodarenje delegaciji Mitropolije crnogorsko-primorske izrazili su i zahvalili se g. Pavle Jakoja Brajović, predsjednik Udruženja Morača-Rozafa iz Skadra i v.d. predsjednik Društva Sveti Jovan Vladimir prof. Zoran Ajković.

Aleksandar Vujović

Produkcija Radio Svetigora, o Vaskrsu 2019.