20190827 202426

Вече са пјесником Мирославом Максимовићем

Име: 30. 09. 2019.PJESNICKO VECE MAKSIMOVIC NIKSIC; Опис: Вече са пјесником Мирославом Максимовићем Тип: audio/mpeg

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у навечерје празника Успенија Пресвете Богородице, у уторак 27. августа 2019, одржано је вече са пјесником Мирославом Максимовићем

Сусрет са пјесником организовале су Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић, у чије име је сабрање поздравио јереј др Никола Маројевић.

О стваралаштву Мирослава Максимовића, који се сматра једним од најзначајнијих српских пјесника, који је до сада објавио више од десет збирки поезије и неколико књига есеја, за шта је добио неке од најпрестижнијих књижевних награда, говорио је академик Јован Делић.

Максимовић је, пред никшићком публиком казивао потресне сонете из пјесничке књиге „Бол“, која говори о геноциду, почињеном августа 1941. над Србима у западној Босни, када је страдало готово цјелокупно српско становништво села Мијестра изнад Уне. Њихове комшије друге вјере побили су, изнад јаме Безданице код Дурџића гаја близу 200 недужних мјештана, већином жена, дјеце и стараца, а, између осталих, затрли су и породицу његове мајке Стоје Узелац, која је као четрнаестогодишња дјевојчица успјела да се спаси.

Пјесничкој вечери је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.