20190827 202426

Veče sa pjesnikom Miroslavom Maksimovićem

Ime: 30. 09. 2019.PJESNICKO VECE MAKSIMOVIC NIKSIC; Opis: Veče sa pjesnikom Miroslavom Maksimovićem Tip: audio/mpeg

U Crkveno-narodnom domu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, u navečerje praznika Uspenija Presvete Bogorodice, u utorak 27. avgusta 2019, održano je veče sa pjesnikom Miroslavom Maksimovićem

Susret sa pjesnikom organizovale su Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić, u čije ime je sabranje pozdravio jerej dr Nikola Marojević.

O stvaralaštvu Miroslava Maksimovića, koji se smatra jednim od najznačajnijih srpskih pjesnika, koji je do sada objavio više od deset zbirki poezije i nekoliko knjiga eseja, za šta je dobio neke od najprestižnijih književnih nagrada, govorio je akademik Jovan Delić.

Maksimović je, pred nikšićkom publikom kazivao potresne sonete iz pjesničke knjige „Bol“, koja govori o genocidu, počinjenom avgusta 1941. nad Srbima u zapadnoj Bosni, kada je stradalo gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo sela Mijestra iznad Une. Njihove komšije druge vjere pobili su, iznad jame Bezdanice kod Durdžića gaja blizu 200 nedužnih mještana, većinom žena, djece i staraca, a, između ostalih, zatrli su i porodicu njegove majke Stoje Uzelac, koja je kao četrnaestogodišnja djevojčica uspjela da se spasi.

Pjesničkoj večeri je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.