Велибор Давидовић 6

Велибор Давидовић: “За мене је Косово све“

Име: 25. 02. 2023-KOSMETSKA KANDILA-'Velibor Davidovic-POKLONICKO PUTOVANJE; Опис: "25. 02. 2023-KOSMETSKA KANDILA-'Velibor Davidovic-POKLONICKO PUTOVANJE". Тип: audio/mpeg

Љубав према Светој српској земљи Косову и Метохији и великом броју светиња које се налазе у овом дијелу Србије била је мотив једном храбром момку из Челинца код Бања Луке да крене на поклоњење црквама и манастирима и да цјелива мошти Светитеља које почивају у овим светињама.

 

Велибор Давидовић, који је много везан за лик и дјело светопочившег Патријарха Павла, своје полумјесечно поклоничко путовање започео је управо са његовог гроба у Раковици, одакле га је пут преко Краљева гдје се састао са поклоником Драганом Шибалићем, како би заједно утврдили руту пута, одвео на Косово и Метохију.

Овај храбри момак се на путовање упутио сам својим аутом, а које је све светиње обишао, и које је све дивне људе упознао и био свједок љубави и гостопримства наше браће и сестара на Косову и Метохији испричао нам је по доласку у Подгорицу када је посјетио наш Радио ,,Светигору“. Велибор је желио да своје путовање заврши поклоњењем гробу нашег Митрополита Амфилохија. Ипак, након посјете подгоричком Саборном храму у недјељу 19. фебруара, Велибор се запутио у манастир Острог гдје се поклонио Острошком чудотворцу оцу нашем Василију и пут наставио ка Требињу гдје се поклонио гробу блаженог спомена Владике Атанасија у манастиру Тврдош.

Велибор каже да је у манастирима Високи Дечани и Пећка Патријаршија узео благослов и од Митрополита црногорско-приморског Г. Јоаникија. На Сретење Господње 15. фебруара у Ораховцу се срео и са нашом сестром Оливером Радић, која нам је послала тонски запис разговора који је овом приликом снимила са Велибором, а који ћемо такође чути у овој емисији.

Велибор који ради у Италији каже да ће своје утиске које носи из косметских енклава пренијети и својим пријатељима у Италији и да већ дуго времена, када је год у прилици, свједочи о страдању нашег народа на Српском Јерусалиму Косову и Метохији.