Plastanica Podgorica

Велики петак богослужбено обиљежен у подгоричком Храму Христовог Васкрсења

На Велики петак, 30. априла, 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици ујутро су одслужени Царски часови. У овом богослужењу вјерни народ је пролазио кроз часове исто онако како је и Спаситељ наш, у дане свога страдања ради нас, пролазио кроз многе часове суђења и мука. Сходно томе и сходно сјећању на страдања Господа нашег, сабрани вјерни народ је са пажњом пратио читање Псалама и Јеванђеља.

У поподневним часовима свештенство Саборног храма је одслужило велико вечерње богослужење на коме је изнијета Плаштаница, Свето јеванђеље и Часни крст из Светог олтара у наос храма и положени су у Христов гроб – на Плаштаницу.

Свештенство Саборног храма се поклонило са свима сабранима изображеном лику Господњем, подсјећајући се тиме саборно управо на Његово страдање, распињање, скидање са Крста, полагање у гроб и оплакивање.

У наставку је одслужено јутрење Велике суботе, са пјевањем Статија у спомен Христовог погребења, које су служили протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић, протојереј Игор Балабан, као и протођакон Владимир Јарамаз.

На крају јутрења, са Плаштаницом се кренуло у литију (опход) око Саборног храма.

Напослијетку са својим повјереним му пастирима присутни су прошли испод Плаштанице, улазећи потом у храм.

Борис Мусић

Фото&видео: Борис Мусић