Arhijerejska Liturgjia I Osvecenje Hrama U Urosevcu

Veliko osvećenje manastira Uroševica

Ime: 19.09.2020 Vladika Joanikije Urosevica; Opis: Veliko osvećenje manastira Uroševica Tip: audio/mpeg

Na dan kada se naša Sveta Crkva molitveno sjeća Čuda Svetog arhangela Mihaila, u subotu 19. septembra 2020. Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije obavio je sa sveštenstvom, čin velikog osvećenja velike svetinje – manastira Uroševice, čija crkva je posvećena Svetom arhangelu Mihailu.

Nakon sveradosnog i molitvenog čina velikog osvećenja ove drevne svetinje za koji se pretpostavlja da je zadužbina kralja Uroša I, po kojem je i dobio ime, u hramu je odslužena Sveta Arhijerejska Liturgija koju je, sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije, služio Preosvećeni Episkop Joanikije.

U arhipastirskoj besjedi Vladika je kazao da je ovo veliko djelo – od ruševina koje su samo sačuvale ime i slavu proslavi se, hvala Bogu, danas ova svetinja sa velikom obnovom.

„Vidite koliko još ima porušenih zdanja okolo, ali ono što je bilo prvobitno sagrađeno to je obnovljeno. Nastojaćemo, ukoliko budemo imali snage, da u sledećoj fazi obnovimo sve ostalo. Divna svetinja i divno mjesto, kao što je lijep ovaj današnji dan, kao što je drago ovo sunce koje nas grije, tako je i Božji blagoslov danas koji nas grije nevidljivo i Božja ruka nas miluje, koji smo se sabrali na ovom svetom mjestu, obnovljenom. Neka bi dao Gospod svima koji su se potrudili, posebno ocu Jeroteju, koji je ovdje osvitao i zamrcao da bi obnovio ovu svetinju, ne žaleći ni poslednjeg atoma, njemu i svim dobrotvorima, priložnicima, ima ih velii broj, da Gospod da snage, života i zdravlja“, kazao je, između ostalog, Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Po odsluženoj Liturgiji prelomljen je slavski kolač i blagosiljano žito.

Otac Jerotej, nastojatelj manastira Uroševica uručio je pojedincima manastirske zahvalnice.

Upriličena je trpeza bratske ljubavi uz koju je nastavljeno zajedničarenje u slavu Božju, a u čast Svetog arhangela Mihaila.