Saborni hram u Nikšiću

Vidovdan proslavljen u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću

Ime: 29.06.2019 o.Miodrag Todorovic - Vidovdan; Opis: Vidovdan proslavljen u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću Tip: audio/mpeg

U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, na praznik Svetog velikomučenika Kneza Lazara i Svetih srpskih mučenika – Vidovdan, u petak 28. juna 2019, svetu Liturgiju služilo je nikšićko sveštenstvo uz sasluženje vjernog naroda.

Sabranima se pastirskom prazničnom besjedom obratio protojerej Miodrag Todorović, govoreći o suštini Kosovskog zavjeta i opredjeljenja za Carstvo Nebesko i Hrista Gospoda

Opredjeljenje koje nosi Kosovski zavjet jeste ono jevanđelsko opredjeljenje, potvrđeno u jednom istorijskom činu i dato nama, potomcima kosovskih zavjetnika da očuvamo taj zavjet. Zato, nas, ovdje na zemlji, Bog nije dao da budemo, pa da nas više nema, nego da ostanemo zavjetni narod, jer s nekim moramo sklopiti savez, nekome se moramo zavjetovati – ili ćemo se zavjetovati Bogu istinitom, Hristu Gospodu i biti u istini Duha Svetog ili ćemo biti u laži, propadljivosti i varkama ovog svijeta. Car Lazar, Miloš Obilić i Kosovski junaci izabrali su onaj biser, ono bescen blago, izabrali su Hrista, Njemu se zavjetovali i zato ih mrzi onaj svijet, koji se zavjetovao bogu Kronosu i ostalim lažnim bogovima i božanstvima, koja hoće da istrgnu temelje Hristove i da nas posade u onome gdje rđa grize, gdje crv rastače, gdje vjetar nosi, vrijeme guta i ništa ne ostane“, rekao je, između ostalog, o. Miodrag.

Svetim Tajnama Tijela i Krvi Hristove, pristupio je vjerni narod, a u nastavku službe, sveštenstvo je odslužilo parastos svim srpskim mučenicima, koji su život dali za Krst časni i slobodu zlatnu od Kosovskog boja do dana današnjih.