Orezivanje Prvih Cokota U Decanskom Vinogradu

Виногорје Велике Хоче и Ораховца: резидба првих чокота за Трифундан

Име: 15.02.2019 Trifundan u Velikoj Hoci; Опис: Резидба првих чокота за Трифундан Тип: audio/mpeg

Свети мученик Трифун, заштитник винограда и виноградара, свечано је обележен у постојбини вина и виноградара, Великој Хочи и Ораховцу, на југу Косова и Метохије. Игуман манастира Светих Архангела, отац Михајло служио је свету литругију у параклису Светог Трифуна у Великој Хочи, уз саслужење пароха хочанског Миленка, ораховачког Веље, призренског Слободана и косовопољског Николе.

Дан виноградара, Свети Трифун, се обележава и као крсна слава Општине Ораховац, па је у име Привременог органа ове општине колач на освећење принео председник ПО Јован Ђуричић. За следећу годину се јавио радник Локалне самоуправе Марко Сташић.

Игуман Михајло је на крају литургије у беседи рекао да се Свети Трифун слави као заштитник и помоћник свима онима који се баве виновом лозом и зато се на Трифундан симболично орезују први чокоти винове лозе. Отац Михајло је рекао да су људи често слаби, да немају довољно снаге, да често падају у искушења и у сукобе, али када се окупе у храму осете да су заједно у јединству и љубави, и да су сви браћа и сестре.

-Сведоци смо да смо окружени многим људима који нам не мисле добро, почев од оног комшије са стоком, па до оног који је направио стовариште на улазу у Велику Хочу, као да за то нема нигде другог места. Али, шта год ко год радио ради себи и сваког ко чини неправду и тиранију другим људима добиће плату у своје време. Бог је милостив и Бог је праведни судија и да оном ко тражи, и оном ко куца отвара, а да се ономе ко жели зло другима, зло на исти начин враћа.Сви ми данас овде окупљени верујемо у Бога и надамо се да ће нас Господ својом љубављу и благодаћу укрепити и дати нам снаге. Није лако данас бити у Великој Хочи. Много је једноставније отићи, као што су многи учинили. Али сведоци смо да ни у Београду, ни у Лондону, Паризу није тако сјајно и да је свуда у свету данас тешко бити хришћанин и живети истински хришћанским животом. Зато браћо и сестре, на овај дивни празник Светог мученика Трифуна и на славу свих вас, овде осталих у Великој Хочи, верујте у Бога, надајте се у помоћ Божју и верујте једни у друге и Господ ће вам дати снаге и опстаћемо и ми Срби на Косову и Метохији. Док и последњи од нас буде ту оно је наше, а могу да га зову како год хоће – рекао је игуман светих Архгангела код Призрена у беседи окупљеним верницима.

После литургије су са свештеницима и дечанским монасима Кирилом и Данилом, окупљени присуствовали молитви у Дечанском винограду коју су служили отац Михајло, отац Миленко и отац Кирило.

-Ево управо смо узнели молитву Господу и Светом Трифуну у Дечанском винограду и благосиљали, не само овај, већ и винограде свих мештана овога краја. Орезали смо прве чокоте и узнели молитву да ове године виноград роди више него лане и да вино буде боље од прошлогодишњег. У славу Божју и на здравље свих нас који га будемо пили – рекао је отац Кирило, монах дечански који брине о дечанком имању у Великој Хочи.

Ораховчани и житељи Велике Хоче су традиоционално за Светог Трифуна, пре и после свете литургије изашли у винограде, где су обавили орезивање првих чокота, а потом се уз вино, здравицу и ломљење погаче дружили. У Ораховцу је традиција да сваке године неки други виноградар принесе погачу и припреми Трифундан као славу. Ове године је домаћин био Мишко Лазић из Косовске Митровице, који је као ораховачки зет ту дужност примио прошле године и дошао је да како доликује славу прослави са пријатељима у Ораховцу.

Оливера Радић