3

Vječna slava junacima: Odslužen parastos i postavljen Krst postradalim i ranjenim na Bardanjoltu i Tarabošu

Ime: 09 10 2018 parastos skadar; Opis: Odslužen parastos i postavljen Krst postradalim i ranjenim na Bardanjoltu i Tarabošu Tip: audio/mpeg
U nedelju 7. oktobra 2018. godine, predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta iz Crne Gore, sa predstavnicima srpskog naroda iz Skadra i potomcima postradalih i ranjenih u oslobađanju Skadra 1912-1913. godine, postavili su krst – spomen obilježje na Bardanjoltu i Tarabošu, stradalnim precima koji su položili živote 1912-1913. godine, za oslobođenje Skadra, drevne srpske prestonice.
Parastos postradalim i osveštavanje krsta služili su protojerej Predrag Šćepanović i protojerej Jovan Plamenac.
Parastosu i postavljanju krsta na Bardanjolu, prisustvovali su predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momo Vuksanović, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić predsjednik Udruženja “Morača-Rozafa” iz Skadra Pavle Brajović-Jakoja, predsednik Društva Sveti Jovan Vladimir iz Skadra Simo Ajković, Budimir Dubak, bivši ministar vjera i kulture u Vladi Republike Crne Gore, Božidar Bojović, istoričar Simon Đuretić, Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore, potomci postradalih i ranjenih na Skadru, među kojima i Vlajko Đuričanin koji je došao iz daleke Australije i drugi.
Posle parastosa i osveštavanja krsta, sabranima je besjedio protojerej Predrag Šćepanović.
U ime potomaka čiji preci su postradali govorio je Budimir Dubak.
U ime organizatora govorio je Momo Vuksanović. U ime domaćina i predstavnika srpskog naroda u Skadru govorio je Pavle Brajović.
Jedan od potomaka čiji je otac ranjen u oslobađanju Skadra 1913. godine, i dobio Obilića medalju, Vlajko Đuričanin, došao je na ovaj istorijski dan i događaj, iz daleke Australije posle 45 godina, da oda počast svima onima koji su učestvovali u oslobađanju Skadra i da se pomoli za pokoj njihovih duša, dao je kratku izjavu za Radio Svetigoru.
Neka bi sveblagi Gospod upokojio sve postradale i ranjene u bitkama za oslobođenje drevnog Skadra 1912-1913. godine i podario im rajsko naselje, a njihova žrtva i primjer bila putokaz svim potomcima, kako su se branili čast i dostojanstvo svoga naroda i nasleđa.
Aleksandar Vujović, profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.