Љевишка

Владика Атанасије (Јевтић) богослужио у Љевишкој на Духовски понедјељак

Име: 08.06.2020. Vladika Atanasije Ljeviska; Опис: Владика Атанасије (Јевтић) богослужио у Љевишкој Тип: audio/mpeg

Његово преосвештенство умировљени Владика захумско-херцеговачки Г. Атанасије (Јевтић) је уз благослов епископа Рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија, началствовао  на Духовски понедјељак, 8. јуна 2020. године Светом архијерејском Литургијом у цркви Богородице Љевишке у царском Призрену.

Владики Атанасију саслуживали су игуман Светих Архангела архимандрит Михаило, проректор Призренске богословије јеромонах Исидор, професор богословије јеромонах Андреј (Дечанац) и  отац Ђорђе Стефановић старјешина храма Богородице Љевишке у Призрену.

Црква Богородице Љевишке је, после неколико месеци први пут, била испуњена великим бројем људи, јер су дошле групе вјерника из Новака, Ораховца, преостали Срби из Призрена, али и учесници Видовданске ликовне колоније у Грачаници,  као и из разних дијелова Косова и Метохије.

По прочитаном Светом Јеванђељу Владика Атанасије се окупљеним вјерницима обратио ријечима литургијске проповиједи.

Дјеца али и велики број присутних приступио је Светој тајни причешћа. Владика Атанасије се још једном окупљенима, а посебно деци, обратио бесједом подсетивши на причу о триипогодишњој девојчици из Призрена Јеци Великинац.

Владика је у припрати поделио бомбоне дјеци и дружио се са њима, а потом је провео вријеме у разговору са сликарима у дворишту Призренске Богословије.

Владика Атанасије се налази у вишедневној посети Косову и Метохији и светињама и људима. Посјетио је и манастире Девич, Дечане, Драганац, Грачаницу, служио је у Коретишту и Партешу, дружио се са децом у Ораховцу, обишао малобројне Србе у селу Новаке.

Посјета се наставља и наредних дана.

На извјештају благодаримо новинару Оливери Радић професору из Ораховца