Vadika Atanasije Gračanica

Vladika Atanasije (Jevtić) iz Gračanice: Niko nam ne može uzeti Kosovo

Ime: 28.06.2020 Vidovdan Gracanica vladika Atanasije; Opis: Niko nam ne može uzeti Kosovo Tip: audio/mpeg

U manastiru Gračanica danas na Vidovdan Svetu arhijerejsku liturgiju služio je umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije uz sasluženje oca Mihajla, igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, oca Ilariona, igumana manastira Draganac, sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

“Protiv krsta ko se bori, uvek će izgubiti bitku, a pogotovo oni koji se bore protiv mrtvih”, poručio je vladika Atanasije u liturgijskoj besjedi vernicima, čestitajući im današnji praznik.

“Kako je rekao naš hercegovački pesnik, Aleksa Šantić, ‘grobovi naši boriće se sa vama’. Izašla je nedavno knjiga i dobio sam je, koliko je grobova srpskih na Kosovu porušeno. E pa, ne mogu oni graditi budućnost svoje dece na razaranju grobova ili na proganjanju dece naše. Sudbina im je kao i svih progonitelja hrišćana. Samo da mi izdržimo i postojimo na mestu postojanstva i dostojanstva našega. U molitvi istrajavati i što srpska poslovica kaže, kadar biti stići, ponekad i uteći, povući se, a najvažnije na strašnome mestu postojati. To postojanstvo vi imate ovde, na velikomučeničkom Kosovu i Metohiji”, dodao je vladika.

“Niko nam Kosovo ne može uzeti, jer su ključevi KiM u rukama velikomučenika Lazara. Njegovim molitvama, Gospode, spasi i ukrepi u postojanstvu i dostojanstvu tvoj narod kosovsko-metohijski”, zaključio je vladika Atanasije.

 

Vidovdanske nagrade majkama

Nakon Liturgije, majkama sa četvoro i više dece tradicionalno je uručen orden Majka devet Jugovića. Ove godine, podeljena su dva zlatna ordena i čak 14 srebrnih.

Sanja Aritonović, majka šest devojčica, nagrađena je zlatnim ordenom: “Osećam se presrećno i ponosno. Pravi je blagoslov imati ovakvu decu.”

Izvor: Radio KiM