Владика Иларион

Архимандрит Иларион у Острогу: Чудесно ломљење хљебова и насићивање људи је слика Свете службе Божије

Архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац и новоизабрани Епископ новобрдски, началствовао је јуче, 7. августа, у осму недељу по Духовима, Светом литургијом у у цркви Свете Тројице у острошком Доњем манастиру, уз саслужење манастирске братије: архимандрита Сергија, игумана ове свете обитељи, архимандрита Мирона, синђела Илије, јеромонаха Владимира и јерођакона Зосиме.

 

Након прочитаног Јеванђеља, архимандрит Иларион је поучио сабране да је живи Бог извор живота, Он је извор свега што постоји, а све остало без Њега је пустиња:

“Све што је створено једино живи ако се надахњује Духом Божијим, Свјатим Духом всјака душа живитсја (Светим Духом живи свака душа); Једино се тим благодатним силама, које долазе из извора живота, то је наш Господ Бог, а благодатна сила је дар Светога Духа – Треће лице Свете Тројице – само се њима живи, све остало је привид живота. Све остало је коришћење оних залиха које нам је Бог док се не истроше до краја. Заправо, човјек постоји на неки начин, а не живи ако није у заједници са Богом”, казао је новоизабрани викарни Епископ новобрдски, додавши да су зато блажени они који су гладни прије свега правде, односно разговора и заједнице са Богом. Онај ко не осјећа ту врсту глади, ко нема потребу за Богом, коме је овај живот довољан, њему је избор пустиња. “Он је изабрао да опстаје без живота”, поручио је архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац и новоизабрани Епископ новобрдски.

Осврнувши се на прочитано јеванђелско зачало о чудесном насићењу хљебовима, истакао је да Господ даје небески хљеб и ону воду од које се не жедни:Архимандрит Иларион у Острогу: Чудесно ломљење хљебова и насићивање људи је слика Свете службе Божије

“Онај хљеб који се ломи је онај хљеб од кога се заиста живи, јер човјек не живи само о хљебу, него о свакој ријечи која излази из уста Божијих, а то је онај благословени хљеб који је осењен ријечју Божијом, то је онај хљеб који је Бог преломио па нам га вратио. Ми спремимо хљеб, испечемо, принесемо Богу, преломимо га, а Господ Христос нам га врати. Тако да је ово наше благодарење које узносимо Богу извор нашег живота и зато је ово чудесно ломљење хљебова и насићивање људи слика ове Свете службе Божије. Овдје се чини чудесно ломљење хљебова и умножавање Цркве Божије. Видите како се у континуитету, без прекида, чудеса дешавају.

Данас смо се сабрали у пустињи овога живота, у пустињи подвига Светога Василија, али пустињи која се натапа благодатним силама Божијим и тиме заправо живимо и настављамо своје путовање ка обећаној земљи, пратећи Господа и трудећу се да се сараспемо са Њим, да би смо са Њиме и васкрсли. Сјећајте се овог чудесног насићења хљебовима и не прослављајте Бога, како је рекао сам Спаситељ, због тога што сте се чуда нагледали него што сте се хљеба наситили.”

Весна Девић
Фотогалерија.