Arhijerejska Liturgija I Rukopolaganje U Djurdjevim Stupovima

Vladika Joanikije bogoslužio je na Vidovdan u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 28. 06.2020 Vladika Joanikije i otac Darko Pejic Stupovi; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio je na Vidovdan u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, na praznik Svetog mučenika Vita, Svetog velikomučenika kneza Lazara Kosovskog i ostalih Mučenika i Novomučenika srpskih, u nedjelju 28. juna 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Sasluživalo je sveštenstvo i monaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda.

Otac GavriloTokom svetog bogosluženja Preosvećeni Episkop je u čin jeromonaha rukopoložio dosadašnjeg jerođakona Gavrila (Raičevića), sabrata manastira Đurđevi Stupovi.

Riječima besjede sabranima se obratio protojerej-stavrofor Darko Pejić, arhijerejski namjesnik bjelopoljski. On je kazao da nije nimalo lako steći i razviti u sebi ljubav za Carstvo koje nije od ovog svijeta.

„Svjedočanstvo su vremena iza nas i vremena današnja. Vidimo, s kakvom revnošću, požrtvovanjem i spremnošću, zemaljski vladari brane ovozemaljsko i ne daju nikome svoje oblasti i države zato što su se svim bićem svojim vezali za to i takvo carstvo. Ono što bi mi hrišćani mogli da naučimo od takvih jeste revnost koju oni posjeduju, da se mi takvom revnošću i ljubavlju borimo za vječno i neprolazno“, rekao je prota Darko, dodajući da Lazar nije gledao samo sebe i svoje dijete, nego je vidio i gledao daleko u budućnost.
„Postavljao je temelj koje nikakve oluje i nevremena neće srušiti, temelj na kome će naš srpski narod kroz vjekove da zida, stiče i stvara. Mi, braćo i sestre, imamo dva temelja – jedan je Svetosavski, drugi Vidovdanski. Prvi nas je naučio kako da živimo za vječnost, a drugi kako život svoj da položimo za vječnost“, kazao je sveštenik Pejić.

Poučavao je da je važno da učestvujemo u svetim bogosluženjima, jer se time, kako je naveo, utvrđujemo za put koji vodi u život vječni.

„Na taj način snažimo i jačamo sebe da kad naiđu teški trenuci, vrijeme u kome smo prikupljali snagu i oružali se kao vojnici Hristovi ljubavlju ka Hristu, ka bližnjem, za stradanjem, ono će nas održati i očuvati na tom putu. Neka Bog u ovim vremenima iskušenja, ali i vremenima slave naroda našeg, ukrijepi nas i osnaži vjerom, ljubavlju i spremnošću na žrtvu, snagom cara Lazara i svih Svetih srpskih vitezova, stradalnika i mučenika od Lazara do danas“, poručio je protojerej-stavrofor Darko Pejić.

Današnji veliki praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara Kosovskog i ostalih Mučenika i Novomučenika srpskih nadahnutim arhipastirskim slovom čestitao je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Vladika je kazao da je srpski narod potvrdio svoju vjeru u Hrista i odanost Svetinjama na Kosovu, upravo, sa Svetim Knezom Lazarom.

„Sveti Knez je bio takva ličnost, ispunjen pobožnošću, vrlinama, dobrotom. On je jedini od srpskih velikaša štitio srpsko carstvo i nejakog cara Uroša, bio mu vjeran, a ostali su samo gledali kako da zgrabe što više od carstva Dušanovog. Knez veliki, iako je bio u centru tadašnje države Srbije, nije se grabio za vlast, nego je čuvao carstvo i poštovao cara Uroša. Mnogo je učinio da se izmiri nesporazum sa Carigradskom patrijaršijom i tada smo konačno priznati kao Patrijaršija od strane Carigrada“, podsjetio je Episkop Joanikije.

Ukazao je da ličnosti kao što je Knez Lazar vide dalje i više. Bio je ispunjen pobožnošću, čovjek visoke hrišćanske kulture, velikog obrazovanja, ktitor, objedinitelj srpskih zemalja, podoban Nemanji.

„Što je najvažnije, on je bio taj koji je donio tu sudbonosnu odluku da se brane Svetinje i da se ne pusti nadmoćni neprijatelj u naše otačastvo da, tek, onako, zauzme našu zemlju, da nam porobi i ponizi Svetinje, nego da se žrtvujemo za ljepotu Božju, za slavu Božju, za Carstvo Božje, za svoju vjeru. Na takav način, mi smo položili zavjet vjere i slobode“.

„Može Srbin biti i porobljen u ovom svijetu, nema ništa sigurno i ničije carstvo i vlast nije dovijeka, pa se sloboda dobija i gubi na bojnom polju, ali, slobodan je, zapravo, onaj ko ima vjeru i ko čuva vjeru po cijenu svog života. Takvom čovjeku i takvom narodu niko ne može uzeti dostojanstvo. To je posvjedočio Sveti Knez Lazar sa svojim vojvodama i mnogobrojnom vojskom na Kosovu i Metohiji. To je sveta žrtva, jer je položena za Krst Časni i slobodu zlatnu“, besjedio je Vladika.

Srpski književnici opjevali su Lazarevu žrtvu, Njegoš je uzdigao kao žrtvu zavjeta, a to je zapravo, naš hrišćanski zavjet.

„Mi smo samo time potvrdili vjeru u Hrista, potvrdili se kao narod Novog zavjeta, zavjetovan Carstvu nebeskom Hristovom. Paradoks istorije je da samo onaj narod koji vjeruje u Carstvo Božje, koji čuva vrijednosti i vrline koje vode tom carstvu, ima budućnost i samo te države imaju budućnost. I zato, mi smo uvijek narod optimizma, iako ima kod nas i mnogo tužnih tonova zbog naših tragedija od kosovske tragedije do dana današnjeg, ali, taj bol se pretvara u slavu i radost“, naglasio je Preosvećeni Episkop Joanikije.

On je čestitao novorukopoloženom jeromonahu Gavrilu na novoj blagodati, poželivši da mu bude na spasenje.

„Danas smo imali, u ovim teškim danima, jedan divni događaj, rukopoloženje našeg dosadašnjeg đakona, od danas jeromonaha Gavrila (Raičevića) iz Bijelog Polja. On se od svog djetinjstva pripremao za ovu svetu službu, lijepo se školovao i osposobio za svešteničku službu. Mlad čovjek. Primio je krst svešteničke službe danas, da ga taj krst snaži i krijepi u sve dane njegovog života i blagodat Duha Svetoga, koja se danas izlila preko Crkve Božje, svih nas ovdje sabranih, koji smo se pomolili Bogu da siđe blagodat Presvetog Duha na novog sveštenoslužitelja oltara Gospodnjeg, da ga ukrijepi, osnaži i da ga uvijek rukovodi, otvara mu puteve u sve dane njegovog života da posvjedoči ime Božje i slavu Božju“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.