Vladika Joanikije bogoslužio u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju

Vladika Joanikije bogoslužio u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju

Ime: 10 04 2021 izvjestaj iz ulcinja; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju Tip: audio/mpeg

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Preosvećeni Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije služio je danas sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Ulcinju.

 

U liturgijskoj besjedi Vladika je rekao da se od praznika Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim svakog dana sjećamo velikih djela Božjih.

“Među njima posebno onih događaja koji su se dogodili na Veliki čestvrtak, kada je Gospod pokupio svoje apostole na Tajnu večeru uoči jevrejske pashe i u tom događaju im otkrio ono što je spasonosno, ono što je On donio sa neba. Donio je sveto pričešće. Ustanovio je svetu tajnu pričešća na Veliki čestvrtak kada je posle judejske pashe ukazao na hljeb i rekao uzmite, jedite, ovo je tijelo Moje koje se vama daje radi otpuštenja grehova, i dao im čašu i rekao pijte iz nje svi, ovo je krv Moja novoga zavjeta. Time je Gospod ustanovio Novi Zavjet”, rekao je Vladika Joanikije.

Podsjetio je da je nakon tog događaja bilo Judino izdajstvo i Hristovo stradanje.

“Dramatični događaji za koje zaista treba da se pripremimo. Jer, oni se odvijaju pred našim očima, ne samo po dalekom sjećanju. Svaki put na Veliki petak kao da se iznova dotičemo rana Hristovih. Ne dotičemo se tjelesno, ali dotičemo se duhovno i doživljavamo te događaje iznova”, kazao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Kazao je da nas naši grijesi udaljavaju od Boga, pa zato svoje duše čistimo postom, molitvom, pokajanjem i ispoviješću.

“Da se oslobodimo svake mržnje i pakosti da bismo mogli ljubiti bližnje svoje i da bismo tako izmireni sa bližnjima svojim mogli pristupiti Gospodu. Jer, ako nijesmo u zajednici sa svojim bližnjima, onda ne možemo biti ni u zajednici sa Bogom”, kazao je on.

Vladika je podsjetio da se Gospod na Veliki petak žrtvovao za sve nas i da ljubav koja se ne žrtvuje nije savršena ljubav.

“A Gospod je pokazao upravo takvu ljubav, uzeo je naše grijehe na sebe”, objasnio je Vladika.

Rekao je da bez takve ljubavi naš život polako gubi pravac i smisao.

“U ljubavi je punoća smisla, ali u onoj ljubavi koju je Gospod pokazao i koje nas je udostojio. Što se više približavamo Bogu koji je izvor ljubavi, to više primamo Njegovu ljubav u sebe. A ta ljubav nije bez dejstva: ona djeluje, ona se širi. I kada imamo ljubavi sve je drugačije. I mislimo drugačije, i osjećamo drugačije i radimo i postupamo drugačije”, rekao je Vladika.

Vladika Joanikije je naglasio da su hrišćani prizvani da uvijek teže ka dobru.

“Da pocrpu dobro od Gospoda, Njegovu ljubav, Njegovu istinu i pravdu, i da tu ljubav, istinu, pravdu i dobro Božije šire u ovome svijetu”, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika je odslužio i pomen blaženopočivšem Episkopu Atanasiju Jevtiću.

Rekao je da je Vladika Atanasije velika ličnost, veliki teolog, veliki pečalnik i stradalnik za svoj narod.

“Obišao je i posjetio i poljubio svaku stopu gdje je srpski narod krvario, sve to složio u svoje knjige a istovremeno je bio i veliki bogoslov, veliki bogoslovski pisac, cijenjen i voljen u cijelom pravoslavlju. Jedinstvena ličnost kakva se ne rađa u sto godina jednom. Takav je bio čovjek, nerazdvojan sa našim blaženopočivšim Mitropolitom. Uvijek su bili zajedno. Nijesu bili isti po naravi, ali ta razlika nije spriječila njihovu ljubav da ona bude, ne samo bratska nego mnogo više od toga”, rekao je on.

Dodao je da su njih dvojica zajedno orali njivu Gospodnju, kako ih je i zavještao otac Justin

“Zaista su ispunili tu njegovu želju i, eto, otišli jedan za drugim, dva zaista velika čovjeka. Ode sa njima i naš Patrijarh, ali smo, u bratskoj ljubavi i iru izabrali novog Patrijarha, dobrog Patrijarha koji će objediniti i episkope i sveštenstvo i čitav naš narod oko svetog patrijaraškog trona. Treaba svi da mu damo veliku podršku, nije mu lako, veliko je to breme. Ali, i Bog će dati snage. Ide sve svojim tokom, život Crkve je kao rijeka koja teče i stalno, iznova dobija snagu, nova osvježenja, novu radost, novu brzinu i ljepotu. I sa toga izvora žive vode crkvenoga života treba svi da pijemo”, zaključio je Vladika Joanikije.

Na kraju je paroh ulcinjski otac Siniša Smiljić u ime svojih parohijana zablagodario Vladici Joanikiju na posjeti ovoj crkvenoj zajednici.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Stefan Zorić