Vladika Joanikije

Владика Јоаникије богослужио у Ђурђевим Ступовима

Име: 10.02.2019 Vl. Joanikije Stupovi; Опис: Владика Јоаникије богослужио у Ђурђевим Ступовима Тип: audio/mpeg

У 37. недјељу по Духовима, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Јефрема Сирина, Преподобног Исаака Сирина, 10. фебруара 2019, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је са свештенством Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени владика Јоаникије, осврнувши се на дио из прочитаног Јеванђеља, који служи за велику поуку како човјек који је отуђен, оптерећен земаљским бригама и везан за богатство може, одједном, да „добије крила“.

„Захеј, старјешина цариника је био превише везан за неправедни добитак. Награбио се у својој каријери, јер, цариници од најдавнијих времена па до данас не узимају само оно што је законом прописано. То је оно богатство које оптерећује и не доноси добра, већ, човјек тако припрема своју несрећу“, казао је Владика.

Када је Христос дошао у древни град Јерихон, познат по трговини, али и по неморалу, паганству и другим нечистим стварима, у Захеју, који је био потпуно у таквом начину богаћења, се нешто преломило, пожелио je да Га види. Пошто је био мали растом, велика гомила народа, он је показао толику жељу да се попео на дрво.

„У томе видимо да се он потпуно измијенио, скренуо је пажњу са свог богатства, учинио нешто што није по његовој навици. У његовој души се појавила спремност да прими Христа у свој дом, заправо, у своје срце. Христос га, одмах, примјећује и позива по имену, а то значи да је препознао човјека по ономе што је добро у њему, што је засијало из његовог лица, из његове душе. Познао га је у најдубљој основи његове душе“, бесједио је Епископ Јоаникије.