Vladika Joanikije

Vladika Joanikije bogoslužio u Đurđevim Stupovima

Ime: 10.02.2019 Vl. Joanikije Stupovi; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u Đurđevim Stupovima Tip: audio/mpeg

U 37. nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Jefrema Sirina, Prepodobnog Isaaka Sirina, 10. februara 2019, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je sa sveštenstvom Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Riječima arhipastirske besjede obratio se Preosvećeni vladika Joanikije, osvrnuvši se na dio iz pročitanog Jevanđelja, koji služi za veliku pouku kako čovjek koji je otuđen, opterećen zemaljskim brigama i vezan za bogatstvo može, odjednom, da „dobije krila“.

„Zahej, starješina carinika je bio previše vezan za nepravedni dobitak. Nagrabio se u svojoj karijeri, jer, carinici od najdavnijih vremena pa do danas ne uzimaju samo ono što je zakonom propisano. To je ono bogatstvo koje opterećuje i ne donosi dobra, već, čovjek tako priprema svoju nesreću“, kazao je Vladika.

Kada je Hristos došao u drevni grad Jerihon, poznat po trgovini, ali i po nemoralu, paganstvu i drugim nečistim stvarima, u Zaheju, koji je bio potpuno u takvom načinu bogaćenja, se nešto prelomilo, poželio je da Ga vidi. Pošto je bio mali rastom, velika gomila naroda, on je pokazao toliku želju da se popeo na drvo.

„U tome vidimo da se on potpuno izmijenio, skrenuo je pažnju sa svog bogatstva, učinio nešto što nije po njegovoj navici. U njegovoj duši se pojavila spremnost da primi Hrista u svoj dom, zapravo, u svoje srce. Hristos ga, odmah, primjećuje i poziva po imenu, a to znači da je prepoznao čovjeka po onome što je dobro u njemu, što je zasijalo iz njegovog lica, iz njegove duše. Poznao ga je u najdubljoj osnovi njegove duše“, besjedio je Episkop Joanikije.