Vladika Joanikije Mojkovac

Владика Јоаникије богослужио у храму Христовог Рођења у Мојковцу

Име: 19. 07. 2020 Vladika Joanikije Mojkovac; Опис: Владика Јоаникије богослужио у храму Христовог Рођења у Мојковцу Тип: audio/mpeg

У шесту недјељу по Духовима, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобног Сисоја Великог, 19. јула 2020. молитвено је било у Саборном храму Рождества Христовог у Мојковцу, гдје је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки.

Сабранима се ријечима архипастирске бесједе обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, који је казао да је Господ Исус Христос Извор живота, здравља, снаге, љубави, доброте и вјечног Царства и зато је важно да се, указао је он, што чешће сабирамо на светим богослужењима.

Када се сабирамо у храму, ми смо, по Владикиним ријечима, Црква Божја, а храм који је светиња исто се зове црква, зато што се поистовјећује са оним што је веће, са Христом, са нама који се сабирамо око Христа и чинимо Цркву Божју.

Свака црква, сваки храм је посвећен на службу Богу, то је Божје имање, дакле, он је обиталиште славе Божје. То нарочито долази до изражаја када се сабере народ Божји у храм, ту се врши служба Божја, ту се хранимо Небеским хљебом, примамо Светињу над светињама. Та се Светиња настањује у нашим срцима, а то је сами Господ Исус Христос, постајемо христоносци, богоносци и духоносци. Када се сабирамо у храм, ми смо тада јаки, добијамо Божју мудрост, знање, снагу и здравље“, истакао је Владика.

Он је позвао вјерни народ да се што чешће сабирају на светим службама Божјим, па и у овим временима заразе.

Осврнуо се и на рад надлежних здраствених органа у Црној Гори, задужених за борбу против заразних болести, оцјенивши да се изгубило повјерење у њихову професионалност и аполитичност.

Епископ Јоаникије је указао да су Цркву хтјели да оптуже за ширење заразе, те поручио да се Црква мора борити против таквих злоупотреба.