Vladika Joanikije Mojkovac

Vladika Joanikije bogoslužio u hramu Hristovog Rođenja u Mojkovcu

Ime: 19. 07. 2020 Vladika Joanikije Mojkovac; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u hramu Hristovog Rođenja u Mojkovcu Tip: audio/mpeg

U šestu nedjelju po Duhovima, kada naša Sveta Crkva molitveno proslavlja Prepodobnog Sisoja Velikog, 19. jula 2020. molitveno je bilo u Sabornom hramu Roždestva Hristovog u Mojkovcu, gdje je Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki.

Sabranima se riječima arhipastirske besjede obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, koji je kazao da je Gospod Isus Hristos Izvor života, zdravlja, snage, ljubavi, dobrote i vječnog Carstva i zato je važno da se, ukazao je on, što češće sabiramo na svetim bogosluženjima.

Kada se sabiramo u hramu, mi smo, po Vladikinim riječima, Crkva Božja, a hram koji je svetinja isto se zove crkva, zato što se poistovjećuje sa onim što je veće, sa Hristom, sa nama koji se sabiramo oko Hrista i činimo Crkvu Božju.

Svaka crkva, svaki hram je posvećen na službu Bogu, to je Božje imanje, dakle, on je obitalište slave Božje. To naročito dolazi do izražaja kada se sabere narod Božji u hram, tu se vrši služba Božja, tu se hranimo Nebeskim hljebom, primamo Svetinju nad svetinjama. Ta se Svetinja nastanjuje u našim srcima, a to je sami Gospod Isus Hristos, postajemo hristonosci, bogonosci i duhonosci. Kada se sabiramo u hram, mi smo tada jaki, dobijamo Božju mudrost, znanje, snagu i zdravlje“, istakao je Vladika.

On je pozvao vjerni narod da se što češće sabiraju na svetim službama Božjim, pa i u ovim vremenima zaraze.

Osvrnuo se i na rad nadležnih zdrastvenih organa u Crnoj Gori, zaduženih za borbu protiv zaraznih bolesti, ocjenivši da se izgubilo povjerenje u njihovu profesionalnost i apolitičnost.

Episkop Joanikije je ukazao da su Crkvu htjeli da optuže za širenje zaraze, te poručio da se Crkva mora boriti protiv takvih zloupotreba.