Vladika Joanikije

Vladika Joanikije: Mitropolit Amfilohije je svijetli primjer čije vrijeme tek dolazi

Ime: 02.01.2021 Liturgija u cetinjskom manastiru i besjede sa rucka; Opis: Mitropolit Amfilohije je svijetli primjer čije vrijeme tek dolazi Tip: audio/mpeg

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije i gospoda Episkopi pakračko-slavonski Jovan i južno-centralnoamerički Kirilo služili su jutros sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Cetinjsjkom manastiru.

U toku lirugije Vladika Joanikije je sabrata Cetinjskog manastira jeromonaha Justina (Mrenovića), kelejnika blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija odlikovao činom protosinđela, a cetinjske sveštenike Igora Balabana i Anđelka Boričića, uz protu Obrena Jovanovića takođe Mitropolitove najbliže saradnike činom protojereja.

U čin đakona rukopoložio je Krsta Plamenca, svršenog studenta Bogoslovskog fakulteta.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Vladika pakračko-slavonski Jovan je rekao da se praotac Avraam lično sreo sa Bogom, jer mu ovaj govori: Idi kuda ti ja kažem.

“Ne kuda ti znaci kazuju, ne kuda ti pismo kazuje, ne kuda ti zvijezde kazuju, kao što će kazati poslije mudracima koji će doći do Vitlejema. I šta bi? Avraam povjerova tom Ja koji mu je obećao zemlju obećanu. A ta vjera, vidi se u onom ključnom momentu kad Avraam posumnja da će njegovo potomstvo biti kao pijesak na obali mora, kada dolaze Sveta Trojica kod Mavrijskog duba. I dolaze i on u njima prepoznaje goste začudne, tog Ja koji mu je rekao : Idi iz doma svoga. Iz doma bogatoga, iz doma obilnoga, iz doma uređenoga, iz doma u kome su mu i braća i sestre, u kome su mu voljeni, iz civilizacije u kojoj je sve uređeno… Vodi ga u stijene Judejske pustinje. I u tim stijenama on dočekuje Svetu Trojicu čudeći se na svaki način kako će to imati plod kako mi je obečano kada je moja žena već stara, kako je ovo obećana zemlja ako je kamen do kamena u njoj”, rekao je Vladika Joavn.

Vladika Joanikije je pred sveto pričešće u arhipastirskoj besjedi kazao da je Sveti Ignjatije Bogonosac uvijek bio u blizini Božjoj.

“Uvijek je bio pun vjere, topline i ljubavi Božanske kao da je stalno prebivao u naruučju Hristovome. I on, koji je bio uzet bna krilo Gospodnje, kasnije je postao bogonosac, onaj koji nosi Hrista u svome srcu”, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Dodao je da se to posebno vidjelo kada je došlo vrijeme njegovoga svjedočenja.

“Hrišćani u Rimu su pripremali da učine sve da se ta presuda izmijeni. A on ih je molio da to ne čine. Govorio je, idući na svoje stradanje kao već stoljetni starac: Tek sada počinjem da živim”, podsjetio je on.

Kazao je da je Sveti Ignjatije uzor svim sveštenoslužiteljima i da je današnje sabranje važno i zbog još jednog izuzetnog povoda.

“Da nagradimo trojicu sveštenoslužitelja koji su revnosno služili Crkvi Božjoj i bili vjerni saslužitelji u svemu našem blaženopočivšem Mitropolitu i da rukopoložimo novoga đakona Crkve Božije Krsta Plamenca. I samo ime i prezime Krsta Plamenca upućuje na ovu Svetu službu. Krsto znači krstonosac, pravi hrišćanin, a prezime Plamenac sigurno ima veze sa našom vjerom. A to je posvjedočeno – i vjera treba da bude plamena kod svih hrišćana, a naročito kod sveštenoslužitelja”, naglasio je Vladika Joanikije.

Kazao je da moramo svjedočiti vjeri hodeći putem predaka, u novim, u mnogo čemu težim uslovima.

“I sa mnogo većim izazovima nego što su bili ranije. Moramo sve ono čime su nas naši preci zadužili da posvjedočime u svome životu. Nije se dovoljno samo hvaliti svojim precima. To nam može biti na osudui ako ne idemo njihovim stopama”, upozorio je Vladika Joanikije.

Kazao je da mnogi žele da se domognu Cetinjskog manastira, iz koga se čula riječ: Oltar pravi na kamen krvavi.

“To žele raspopi, razni lažni sveštenoslužitelji. To niti je dao Sveti Petar ni Njegoš i Gorski vijenac. Ta narodna Biblija ustvari opisuje borbu za vjeru, za identitet, za pravo ime… Za pravu vjeru, čistu i svetu. I naravno, mi smo zaduženi, to nam je ostalo u nasleđe da čuvamo predanje naših otaca, da čuvamo i bvjeru i naše svetinje”, kazao je on.

Kazao je da je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, kao i Sveti Ignjatije Bogonosac, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Petar Drugi Tajnovidac Lovćenski, svijetli primjer za hrišćane.

“O kojem se dosta pričalo i za vrijeme njegovoga života ovdje na zemlji. A tek će se pričati. I možemo reći da njegovo vrijeme tek dolazi”, zaključio je Vladika Joanikije

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović