Владика Јоаникије

Владика Јоаникије на беранској литији: “Литије су свенародна морална побједа над онима који су донијели овај срамни закон“

Име: 14.02.2020 Vladika Joanikije Djurdjevi Stupovi; Опис: Литије су свенародна морална побједа над онима који су донијели овај срамни закон Тип: audio/mpeg

У Беранама четвртком, већ по традицији, сви путеви воде ка манастиру Ђурђеви Ступови – сједишту Епархије будимљанско-никшићке.

БеранеВелики број Беранаца се и вечерас окупио у овој светињи како би показао своје негодовање због дискриминаторског закона о слободи вјероисповести. Окупљенима се, након молебана Преосветој Богородици, испред манастира обратио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, који је рекао да литије прерастају у свенародну побједу ,,која не подразумијева проливање братске крви, већ моралну побједу над онима који су донијели овај срамни закон”.

Владика Јоаникије је, још једном, свим учесницима литија упутио апел да чувају мир и да, како је казао, не насеијдају на могуцће исцениране инциденте.

Осим повика ,,Не дамо светиње“, литија и молебан у порти манастира Ђурђеви ступови протекли су у миру и тишини. Полиција је регулисала саобраћај на свим раскрсницама, а организатори литије су дужином читаве трасе имали своје редаре у циљу спречавања нежељених испада. Током литије и молебана није се чула ниједна ружна ријеч на било чији рачун.