Vladika Joanikije

Vladika Joanikije na beranskoj litiji: “Litije su svenarodna moralna pobjeda nad onima koji su donijeli ovaj sramni zakon“

Ime: 14.02.2020 Vladika Joanikije Djurdjevi Stupovi; Opis: Litije su svenarodna moralna pobjeda nad onima koji su donijeli ovaj sramni zakon Tip: audio/mpeg

U Beranama četvrtkom, već po tradiciji, svi putevi vode ka manastiru Đurđevi Stupovi – sjedištu Eparhije budimljansko-nikšićke.

BeraneVeliki broj Beranaca se i večeras okupio u ovoj svetinji kako bi pokazao svoje negodovanje zbog diskriminatorskog zakona o slobodi vjeroispovesti. Okupljenima se, nakon molebana Preosvetoj Bogorodici, ispred manastira obratio Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je rekao da litije prerastaju u svenarodnu pobjedu ,,koja ne podrazumijeva prolivanje bratske krvi, već moralnu pobjedu nad onima koji su donijeli ovaj sramni zakon”.

Vladika Joanikije je, još jednom, svim učesnicima litija uputio apel da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne naseijdaju na mogucće iscenirane incidente.

Osim povika ,,Ne damo svetinje“, litija i moleban u porti manastira Đurđevi stupovi protekli su u miru i tišini. Policija je regulisala saobraćaj na svim raskrsnicama, a organizatori litije su dužinom čitave trase imali svoje redare u cilju sprečavanja neželjenih ispada. Tokom litije i molebana nije se čula nijedna ružna riječ na bilo čiji račun.