Vladika Joanikije

Владика Јоаникије

Владика Јоаникије на Цвијети служио у манастиру Добриловина

На дан када наша Света Црква молитвено слави спомен на чудесно ваксрсење Лазара Четвородневног у Витанији, Лазареву суботу – Цвијети, 31. марта 2018, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Добриловина.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа Божјег.

У архипастирској бесједи Преосвећени Епископ је казаода је Господ Исус Христос васкрсао још једног мртваца, и то је записано у Светом јеванђељу по Луки, јединца сина удовице из Наина. Ипак, много се више говори о Лазаревом васкрсењу. У Цркви је остало да је ово васкрсење, ово чудо Божје, по ријечима Владике будимљанско-никшићког,  можда, чак, и највеће које је Господ учинио прије свог распећа.

„Плакао је над гробом свог мртвог пријатеља, тиме показао потпуну људскост и саосјећајност, која долази по људској природи, али је показао и милост, која има чудотворно дејство и својствена је само божанској природи, милост која је чудотворна, и не само то, него је и свемоћна“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

У нашим очима то чудо је,истакао је Владика, равно чуду стварања свијета, јер, то је удахњивање новог живота тамо гдје је била смрт.