Vladika Joanikije

Vladika Joanikije

Vladika Joanikije na Cvijeti služio u manastiru Dobrilovina

Na dan kada naša Sveta Crkva molitveno slavi spomen na čudesno vaksrsenje Lazara Četvorodnevnog u Vitaniji, Lazarevu subotu – Cvijeti, 31. marta 2018, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Dobrilovina.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda Božjeg.

U arhipastirskoj besjedi Preosvećeni Episkop je kazaoda je Gospod Isus Hristos vaskrsao još jednog mrtvaca, i to je zapisano u Svetom jevanđelju po Luki, jedinca sina udovice iz Naina. Ipak, mnogo se više govori o Lazarevom vaskrsenju. U Crkvi je ostalo da je ovo vaskrsenje, ovo čudo Božje, po riječima Vladike budimljansko-nikšićkog,  možda, čak, i najveće koje je Gospod učinio prije svog raspeća.

„Plakao je nad grobom svog mrtvog prijatelja, time pokazao potpunu ljudskost i saosjećajnost, koja dolazi po ljudskoj prirodi, ali je pokazao i milost, koja ima čudotvorno dejstvo i svojstvena je samo božanskoj prirodi, milost koja je čudotvorna, i ne samo to, nego je i svemoćna“, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

U našim očima to čudo je,istakao je Vladika, ravno čudu stvaranja svijeta, jer, to je udahnjivanje novog života tamo gdje je bila smrt.