жабљак 3

Владика Јоаникије одликовао Вука Вуковића, бившег полицајца из Будве: Они који су на путу Божјем не треба ничег да се боје, осим Бога живога

Име: 23.08.2020 vladika Joanikije zabljak; Опис: Владика Јоаникије богослужио на Жабљаку Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на 11. недељу по Духовдану, 23. августа 2020. Свету Архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег, на Жабљаку.

Ријечју литургијске проповједи, након причешћа вјерног народа, обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи о празнику Преображења Господњег, који је слава жабљачког храма и крсна слава града.

Навео је да је лијеп повод који их је сабрао данас на Жабљаку, у наставку празника Преображења Христовог.

„Овдје су људи обновили стари звоник. Многи су приговарали да Црква, како они кажу, опет, девастира „црногорске светиње“, а не знају да је овдје био стари звоник. Нашли смо фотографије, овај је много љепше урађен, а стари је пропао. Овај је тако лијеп и украсио је овај свети храм. Људи су се потрудили, као што су се потрудили и око украшавања ове светиње. Ми и у најтежим временима радимо, стварамо и уљепшавамо“.

„Прије свега, треба да радимо на уљепшавању својих душа, на уљепшавању живота кад ширимо љубав братску и хришћанску међу нама. То је највећа љепота, али та љепота наше вјере никада није без дјела. Она увијек ствара и нешто што је видљиво. Надамо се да ћемо, убрзо, ако Бог да, започети да градимо Саборни храм на Жабљаку. То је жеља цијелог народа вјерујућег са Жабљака“, најавио је Његово Преосвештенство.

Он је, овом приликом, Медаљом Светог великомученика Георгија I степена, највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке, одликовао Вука Вуковића, бившег полицајца, који је, у знак подршке Српској православној Цркви у Црној Гори, вратио полицијску значку.

Владика је заблагодарио вјерном народу на оданости и љубави према Цркви, вјери, Светињама, светој служби, а посебно према храму Преображења Господњег на Жабљаку.

Уручене су архипастирске грамате и захвалнице појединцима, који су се својом љубављу и трудом, уградили у уређење и уљепшавање овог светог храма.

Архипастирском граматом одликовани су: Лазар Зековић, Светозар Радојевић, Горан Радојевић, Мираш и Мирко Вуковић и братство Крстајић.