Vl.joanikije Zadusnice Plav

Владика Јоаникије служио је на Митровске задушнице у цркви Светог Николе у Војном селу код Плава

Име: Владика Јоаникије служио је на Митровске задушнице у цркви Св. Николе у Војном селу; Опис: Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Митровске задушнице, у суботу 4. новембра 2017, у цркви Светог Николаја Мирликијског у Војном селу код Плава, Свету Архијерејску Литургију са поменом упокојеним православним хришћанима.

Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.
Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, истичући да хришћани и кад се рађају и кад одрастају, када су у радости и у жалости, треба да су увијек са Христом, нарочито када дође вријеме одласка из овог свијета.

Он је поучавао сабране да су задушнице увијек у суботу, зато што је Господ Исус Христос страдао на крсту на Велики петак, а на Велику суботу почивао је у гробу.

„Зато у спомен Његовог почивања у гробу на Велику суботу ми све помене, углавном, вршимо суботом, а не недјељом. То су нам завели они који у Бога нијесу вјеровали да се недјељом иде на гробља и умјесто да то буде дан највеће славе, дан васкрсења Христовог претворили смо у дан плача. То није добро, није добро да се мијења Божји поредак, а и сами смо се увијерили у то“, казао је, између осталог, Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.