Vl.joanikije Zadusnice Plav

Vladika Joanikije služio je na Mitrovske zadušnice u crkvi Svetog Nikole u Vojnom selu kod Plava

Ime: Vladika Joanikije služio je na Mitrovske zadušnice u crkvi Sv. Nikole u Vojnom selu; Opis: Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na Mitrovske zadušnice, u subotu 4. novembra 2017, u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vojnom selu kod Plava, Svetu Arhijerejsku Liturgiju sa pomenom upokojenim pravoslavnim hrišćanima.

Vladici je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo Eparhije uz molitveno učešće vjernog naroda.
Riječima arhipastirske besjede obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, ističući da hrišćani i kad se rađaju i kad odrastaju, kada su u radosti i u žalosti, treba da su uvijek sa Hristom, naročito kada dođe vrijeme odlaska iz ovog svijeta.

On je poučavao sabrane da su zadušnice uvijek u subotu, zato što je Gospod Isus Hristos stradao na krstu na Veliki petak, a na Veliku subotu počivao je u grobu.

„Zato u spomen Njegovog počivanja u grobu na Veliku subotu mi sve pomene, uglavnom, vršimo subotom, a ne nedjeljom. To su nam zaveli oni koji u Boga nijesu vjerovali da se nedjeljom ide na groblja i umjesto da to bude dan najveće slave, dan vaskrsenja Hristovog pretvorili smo u dan plača. To nije dobro, nije dobro da se mijenja Božji poredak, a i sami smo se uvijerili u to“, kazao je, između ostalog, Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.