Vladika Joanikije

Vladika Joanikije

Vladika Joanikije služio je na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog u manastiru Majstorovina

Ime: 24.11.2018 Vladika Joanikije; Opis: Vladika Joanikije služio je na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog u manastiru Majstorovina Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog – Mratindan, u subotu 24. novembra 2018, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Majstorovina.

Preosvećeni Episkop Joanikije u svojoj besjedi je podsjetio da je ovaj manastir, prema predanju, podigao sin Svetog Stefana Dečanskog kralj, kasnije car Dušan, koga je narod nazivao Silni.

Naša Crkva danas molitveno slavi Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji, iako kralj, bio je mučenik cijelog života. Ono što ga je krijepilo i uzdizalo, naglasio je Vladika, jeste vjera u Gospoda i Spasitelja našeg Isusa Hrista.

Njegovo Preosveštenstvo je, takođe, kazao da su Kosovo i Metohija ognjište srpskog naroda kroz vjekove, oslonac, gdje je naš najdublji korjen, gdje su naše najveće svetinje.

„Cio srpski narod je vezan za Kosovo, ne samo oni koji žive tamo, oni, svakako, najviše, ali, zapravo, svi smo vezani za našu svetinju. Danas, iako nijesmo bili u prilici da odemo do Dečana, idemo koliko možemo i kad god možemo, sabrali smo se ovdje u ovoj nemanjićkoj svetinji da proslavimo ime Božje, Presvetu i živonosnu Trojicu, da proslavimo ovaploćenje Hristovo, Njegovo stradanje i vaskrsenje i da na takav način posvjedočimo da idemo putem Hristovim, putem Božjim kao i naši sveti preci, među kojima se Sveti kralj Stefan Dečanski ističe svojom vjerom, trpljenjem i nevinom smrću, a ponajviše svojim čudesima, miomirom njegovih svetih moštiju, koji iscjeljuje slabosti duše i tijela i obnavlja vjeru u srcima ljudi“, poručio je Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.