Vladika Joanikije

Vladika Joanikije služio je u Nedjelju Svetih Otaca I Vaseljenskog sabora u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 09.06. 2019 Vladika Joanikije; Opis: Vladika Joanikije služio je u Nedjelju Svetih Otaca I Vaseljenskog sabora u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u Nedjelju sedmu po Vaskrsu – Nedjelju Svetih Otaca I Vaseljenskog sabora, 9. juna 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Sasluživalo je sveštenstvo beranskog namjesništva i monaštvo Manastira uz molitveno učešće vjernog naroda.

Sabrane je riječima arhipastirske besjede poučavao Preosvećeni Episkop Joanikije, govoreći o javljanjima Hristovim, poslije Vaskrsenja, kojima su se Sveti učenici i apostoli usavršavali, uzrastali duhovno za Četrdeset dana, jačali i uvjeravali se u istinitost onoga što im je govorio Gospod.

Vladika je kazao da je nedjelja posle Vaznesenja Hristovog u znaku ovog velikog praznika, a naša Crkva danas istovremeno proslavlja i Svete Oce prvog Vaseljenskog Nikejskog sabora.

„Sveti Sabor se 325. sastao da osudi lažna učenja, među njima Arijevo učenje, a Arije je, zapravo, drugi Juda, izdajnik koji je hulio na Hrista, pa su se Sveti Oci sastali u Nikeji i utvrdili svetu vjeru pravoslavnu i Simvol vjere, osim malog dodatka koji je dodat na Drugom vaseljenskom saboru. Danas proslavljamo Svete Oce, među njima je Sveti Nikolaj Čudotvorac, Atanasije Veliki i veliko je današnje slavlje Svetih 318 Nikejskih Otaca. Ima hramova na primjer u Slavoniji koji su posvećeni upravo ovom prazniku“, besjedio je Episkop Joanikije.

Vladika je na kraju svog obraćanja pozvao vjerni narod na Trojčindanski sabor, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u subotu 15. juna, kojim će se, kako je naglasio, poslati poruka mira i razuma svima u Crnoj Gori.

„Hoćemo da iskažemo našu volju i svako je spreman da se suprostavi nepravdi i velikom zlu koje se priprema ovom narodu. Ovo je udar na pravoslavlje, to je više nego sigurno“, poručio je, između ostalog, Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.