Vladika Joanikije

Владика Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови

Име: 28.05.2019 besjeda vladike joanikija; Опис: Владика Јоаникије служио у манастиру Ђурђеви Ступови Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у четврту недељи по Васкрсењу Господњем, недјељу Самарјанке, 26. маја 2019, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Тумачећи јеванђељску причу о сусрету Господа Христа са женом Самарјанком на Јаковљевом извору, Епископ Јоаникије је казао се овај, наизглед неважан догађај, односи се и на наш живот, јер из њега можемо да извучемо велику поуку:

Свако од нас, по Владикиним ријечима, има прилику да се, кроз света богослужења, кроз Свете Тајне, кроз искрено обраћање Богу, сретне са Христом и да вјера у њему постане као извор живе воде, који води у живот вјечни новог живота и нове снаге.

„Жена Самарјанка, после разговора са Христом, одлази преиспуњена вјером, а то је вода жива, која се у њеној души претворила у извор непресушни, који води у живот вјечни. Почиње да проповједа Христа и поприма улогу апостола Христовог. Многи од Самарјана, који су били непријатељски расположени према Јеврејима, прихватају овог изузетног Јеврејина. Он је Спаситељ свих народа, Он је нови Адам. У Њему је благослов за све народе и свима је једнако близак. Док Га Јевреји гоне Самарјани Га прихватају. Тако је било, заправо, испуњено старо пророштво да ће се сви народи окренути према Ономе Који је одбачен од свог народа – Камен који одбацише зидари постаде глава од угла. На том угаоном камену сазидана је велика грађевина – Црква Божја. У њу се уградила и ова жена Самарјанка, касније је пострадала за Христа, име јој се зна, Фотина, што значи да је примила свјетлост Божју“, поучавао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.