Vladika Joanikije

Vladika Joanikije služio u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 28.05.2019 besjeda vladike joanikija; Opis: Vladika Joanikije služio u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u četvrtu nedelji po Vaskrsenju Gospodnjem, nedjelju Samarjanke, 26. maja 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Tumačeći jevanđeljsku priču o susretu Gospoda Hrista sa ženom Samarjankom na Jakovljevom izvoru, Episkop Joanikije je kazao se ovaj, naizgled nevažan događaj, odnosi se i na naš život, jer iz njega možemo da izvučemo veliku pouku:

Svako od nas, po Vladikinim riječima, ima priliku da se, kroz sveta bogosluženja, kroz Svete Tajne, kroz iskreno obraćanje Bogu, sretne sa Hristom i da vjera u njemu postane kao izvor žive vode, koji vodi u život vječni novog života i nove snage.

„Žena Samarjanka, posle razgovora sa Hristom, odlazi preispunjena vjerom, a to je voda živa, koja se u njenoj duši pretvorila u izvor nepresušni, koji vodi u život vječni. Počinje da propovjeda Hrista i poprima ulogu apostola Hristovog. Mnogi od Samarjana, koji su bili neprijateljski raspoloženi prema Jevrejima, prihvataju ovog izuzetnog Jevrejina. On je Spasitelj svih naroda, On je novi Adam. U Njemu je blagoslov za sve narode i svima je jednako blizak. Dok Ga Jevreji gone Samarjani Ga prihvataju. Tako je bilo, zapravo, ispunjeno staro proroštvo da će se svi narodi okrenuti prema Onome Koji je odbačen od svog naroda – Kamen koji odbaciše zidari postade glava od ugla. Na tom ugaonom kamenu sazidana je velika građevina – Crkva Božja. U nju se ugradila i ova žena Samarjanka, kasnije je postradala za Hrista, ime joj se zna, Fotina, što znači da je primila svjetlost Božju“, poučavao je Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije.