Arhijerejska Liturgija U Manastiru Podvrh

Vladika Joanikije služio u manastiru Podvrh

Ime: 24.05.2020-besjeda vladike joanikija; Opis: Vladika Joanikije služio u manastiru Podvrh Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je, na praznik Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, u petak 22. maja 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Podvrh.

Tokom svete službe Božje Preosvećeni Episkop je proizveo u čin igumana jeromonaha Damaskina (Rakića), starješinu ove naše divne i velike svetinje, koja je posvećena Svetom Nikolaju.

Riječima arhipastirske besjede obratio se Vladika Joanikije, čestitajući praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca.

„Sve je u ovoj jedinstvenoj svetinji skromno, ali i uzvišeno, ovaj hram i ovaj živopis, kao i priroda u kojoj je smještena ova svetinja, kako bi bila udaljena od svijeta, a da grije svijet svojom toplinom. Ovdje je dio moštiju Svetog sveštenomučenika Haralampija. To napominjemo baš u ova vremena, jer je Sveti Haralampije poznat kao iscjelitelj i zaštitnik od raznih zaraznih bolesti“.

„Poseban je blagoslov što u ovom manastiru imamo čeonu kost ovog Svetitelja, da nas poveže sa njegovom  mudrošću, to je božanska mudrost, da nam osvijetli puteve kojima je išao Sveti Haralampije, to su Hristovi putevi i da nas zaštiti od raznih virusa“, kazao je Njegovo Preosveštenstvo.

Od virusa koji ugrožavaju tjelesno zdravlje mnogo su opasniji, istakao je Preosvećeni Vladika, virusi laži, mržnje pakosti.

„Božji darovi, koji nas uzdižu da budemo pravi hrišćani, to nam je i danas najpotrebnije, jer svega imamo, ali malo je ljubavi i malo je ljudi. U tome je najveća oskudica. Daće Bog. Kad imamo svetinje, onda imamo i narod koji se u njima okuplja, imamo svetu službu Božju koja nas oplemenjuje, imamo bratsku slogu i ljubav, koja se širi od svetinja prema ostalom svijetu“, rekao je Vladika.

Naveo je da je Sveti Nikolaj veliki zaštitnik Crkve Božje i veliki Čudotvorac, koji spasava, naročito, one koji su izloženi opasnostima na moru.

„Govori se da je on zaštitnik moreplovaca, a, zapravo, on je zaštitnik svih hrišćana, zaštitnik putnika, a mi smo svi putnici prema Carstvu nebeskom, vječnom i neprolaznom. Sveti Nikolaj se pominje u našim molitvama poslije Presvete Bogorodice i Svetih apostola. On je taj veliki Hristov vojvoda koji štiti Crkvu Božju od svih opasnosti, najviše od laži, jeresi i napada koji razaraju Crkvu Božju“, istakao je Vladika.

Dodao je da je Bog ostavio svoje brojne ugodnike, kao što su Sveti Nikolaj, Sveti Haralampije, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Petar Cetinjski, Sveti Vladika Nikolaj Srpski, koji su, u svim vremenima, štitili Crkvu Božju i hrišćane, ohrabrivali narod da ne posustane  u vjeri pod iskušenjima.

Ova naša iskušenja, ocijenio je Episkop Joanikije, nijesu velika, ni strašna, ali su vrlo neprijatna, jer ne dolaze spolja, nego od naše braće.

„Imamo dosta tih iskušenja, ali to će proći, jer, sve je na ovom svijetu prolazno, pa i svaka vlast. Ali, da se molimo Bogu da Bog da ovom narodu prave, istinske vođe, kakve ovaj narod i naši preci zaslužuju. Ovo što se događa u Crnoj Gori ponekad je jedna sveopšta bruka. Treba da se svi urazumimo i da se Bogu okrenemo da Bog nispošlje svoju blagodat i svoju milost“, besjedio je Vladika Joanikije.

Praznik Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja je veoma poštovan praznik u našem narodu i od milošte ga nazivamo Mladi Sveti Nikola.

„Neka bude na zdravlje i na spasenje Sveti Nikolaj, koji je bio sasud Svetog Duha, da vam svima pomogne, da se svi njegovim molitvama osnažimo, ohrabrimo, obnovimo, da imamo snage, ljubavi i mudrosti da idemo pravim putem Božjim u sve dane života našeg“, zaključio je Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije.