Vladika Joanikije

Vladika Joanikije: Svjedoci Gospodnji su hrišćani koji su vidjeli svjetlost Hristovog lica i haljina

Ime: 27.06.2018 besjeda vladike joanikija; Opis: "27.06.2018_besjeda vladike joanikija". Tip: audio/mpeg

U 13. sedmicu po Pedesetnici, na praznik  Svetog mučenika Ipolita i Odanije praznika Preobraženja Gospodnjeg, 26. avgusta 2018, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Sabranima se arhipastirskim slovom obratio Preosvećeni Episkop Joanikije, koji je, u svjetlosti Odanija velikog praznika Preobraženja Gospodnjeg, govorio o očevicima, koji su u našoj svetoj vjeri Sveti apostoli.

„Nijesu svi oni koji su vidjeli Hrista očevici, nego se ova riječ odnosi na istinite svjedoke Hristove, na Svete apostole, na njih mali broj, prije svega, Dvanaestoricu Svetih apostola i na Sedamdeset malih apostola, koji su, kasnije, izabrani od strane Gospoda Isusa Hrista da i oni propovjedaju Jevanđelje kao očevici“, kazao je Vladika.

Poručio je da su očevici oni koji su, ne samo vidjeli Hrista, čuli Njegovu propovjed i vidjeli Njegova čudesa, nego su očevici, u pravom smislu riječi, oni koji su vidjeli slavu Božju, koja je zasijala iz Hristovog lica, iz Njegovih haljina i obasjala goru Božju, zapravo, cio svijet.

Sabrani koji poste Bogorodičin post primili su Sveto Pričešće.