Vladika Joanikije Piperi

Владика Јоаникије у Ћелији пиперској: Ријеч Божја обнавља наше биће духовно

Име: 24.12.2020 VladikaJoanikije; Опис: Владика Јоаникије у Ћелији пиперској Тип: audio/mpeg

Администратор Митрополије црногорско-приморске, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Ћелија пиперска.

У току Литургије крштена је слушкиња Божија Ленка.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Јоаникије је рекао да ријеч Божја просвјетљује човјеков ум и срце, освећује човјечије мисли и благотворно утиче на цијело човјеково биће.

Нарочито ријеч Божја улива вјеру у наша срца и обнавља наше биће духовно. А наравно да све то утиче благословено и благодатно и на тијело човјечије. Било је понекад довољно да Господ Исус Христос само некога додирне, или да каже своју ријеч па да се неко од болесника исцијели или да га у том моменту напусте зли духови”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Подсјетио је да се у Јеванђељу о томе много говори, и о тјелесним и о душевним исцјељењима.

Али видимо да је најважније да слушају ријеч Божју, важније од тјелесних исцјељења. Јер, када човјек прими ријеч Божју у своје срце и у свој ум, његова душа се исцјељује. А здрава душа утиче и на цио организам и онда лако долази до исцјељења”, рекао је он.

Рекао је да исто тако ријеч Божја има дејство да прогони зле духове.

О томе читамо у Јеванђељу и то треба схватити баш онако како је написано”,казао је Владика.

Додао је да исцјељивање није нешто што се само односи на ријеч Божју, што је последица ријечи Божје.

Него и непосредног додира са Христом. А ми то имамо све у Цркви, јер све оно што је Христос донио у овај свијет, све што је говорио, све што је свједочио – све је то велико наслеђе Цркве. И то не као нека мртва и далека прошлост него као живи живот. А тај додир су свете тајне Христове. И оне дају исцјељење, прије свега душевно исцјељење, а многима и тјелесно”, објаснио је Владика Јоаникије.

Владика је рекао да је епидемија ковид 19 озбиљна и да се треба чувати од ње и поштовати оно што кажу љекари.

Али треба имати у виду и оно друго: да нам та епидемија не блокира живот, да нас не удаљи од цркве, да нас не удаљи једне од других. Да се не отуђимо и од вјере, и од цркве, и од својих ближњих, него да то буде прилика да покажемо што више љубави и бриге једних за друге у овим тешким временима. У тешким временима најспасоносније је да свједочимо наше заједништво и Исусу Христу Господе нешем, нашу међусобну љубав и пажњу. На то нас подстиче и празник рођења  Христовог, који нам долази и нека нам дође на радост, и овој светој обитељи и свакоме дому, свакоме хришћанину, свакој породици”, поручио је Владика Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић