Arhijerejska Liturgija Na Svetog Elefterija U Djurdjevim Stupovima

Vladika Joanikije u Đurđevim Stupovima poručio: Čuvamo temelje Crne Gore

Ime: 28.12.2019 besjeda vladike joanikija; Opis: Čuvamo temelje Crne Gore Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je u subotu 28. decembra 2019, na praznik Svetog sveštenomučenika Elevterija, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Molitveno sabranje uveličao je čin rukopoloženje ipođakona Ognjena Femića u čin đakona.

Riječima arhipastirske besjede sabranom vjernom narodu obratio se Preosvećeni Episkop Joanikije, čestitajući rukopoloženje novom služitelju oltara Božjeg. Naveo je da je đakon Ognjen Femić završio Cetinjsku bogosloviju, a zatim Petrogradsku Duhovnu akademiju, te se lijepo spremio za ovu službu, stekao visoko obrazovanje i životno iskustvo što je, po Vladikinim riječima, veoma dobro, jer sveštenik mora da ima veliko iskustvo, da poznaje svoj narod.

Vladika se osvrnuo i na društvenu situaciju u Crnoj Gori, koju je izazvalo izglasavanje diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Skupštini Crne Gore.

Pozivamo da se poštuje pravda i zakon, da se poštuje Ustav Crne Gore, da se poštuje evropski standard što se tiče vjere. Ovdje se, radi svojih ličnih interesa, krši Ustav Crne Gore i sve ono što je civilizacija utvrdila, na čemu se ovaj svijet, još uvijek, u zemaljskom smislu temelji. Ali, hrišćani kad su gonjeni, ako su sa Hristom, oni su radosni i ova današnja svečanost, ovaj lijepi i veliki događaj Crkve Božje ovdje je pun radosti, pun svjetlosti i Božje milosti“, kazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.