Arhijerejska Liturgija Na Svetog Elefterija U Djurdjevim Stupovima

Владика Јоаникије у Ђурђевим Ступовима поручио: Чувамо темеље Црне Горе

Име: 28.12.2019 besjeda vladike joanikija; Опис: Чувамо темеље Црне Горе Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у суботу 28. децембра 2019, на празник Светог свештеномученика Елевтерија, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Молитвено сабрање увеличао је чин рукоположење ипођакона Огњена Фемића у чин ђакона.

Ријечима архипастирске бесједе сабраном вјерном народу обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитаjући рукоположење новом служитељу олтара Божјег. Навео је да је ђакон Огњен Фемић завршио Цетињску богословију, а затим Петроградску Духовну академију, те се лијепо спремио за ову службу, стекао високо образовање и животно искуство што је, по Владикиним ријечима, веома добро, јер свештеник мора да има велико искуство, да познаје свој народ.

Владика се осврнуо и на друштвену ситуацију у Црној Гори, коју је изазвало изгласавање дискриминаторског Закона о слободи вјероисповјести у Скупштини Црне Горе.

Позивамо да се поштује правда и закон, да се поштује Устав Црне Горе, да се поштује европски стандард што се тиче вјере. Овдје се, ради својих личних интереса, крши Устав Црне Горе и све оно што је цивилизација утврдила, на чему се овај свијет, још увијек, у земаљском смислу темељи. Али, хришћани кад су гоњени, ако су са Христом, они су радосни и ова данашња свечаност, овај лијепи и велики догађај Цркве Божје овдје је пун радости, пун свјетлости и Божје милости“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.