Vladika Joanikije

Vladika Joanikije u Paštrovićima: Posteći i Bogu se moleći, postanimo saučesnici velikih djela Božjih

Ime: 08.04.2021 VLADIKA JOANIKIJE; Opis: "08.04.2021 VLADIKA JOANIKIJE". Tip: audio/mpeg

U prvi dan po Blagovijesti (Odanije Blagovijesti), kada se molitveno sjećamo Svetog Arhangela Gavrila, koji je Presvetoj Bogorodici blagovijestio da će roditi Sina Božijeg, Gospoda Isusa Hrista, Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije služio je Liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Rustovo u Paštrovićima.

U arhipastirskom slovu Preosvećeni vladika je kazao da naša sveta vjera i služba nijesu ljudska mudrost, niti ljudska tvorevina i ustrojstvo, nego Božanska i da to vidimo po riječi koju je Sveti Arhangel Gavril rekao Presvetoj Djevi Bogorodici: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom.., javljajući joj da će roditi Spasitelja svijeta, da je Ona izabrana od svih rodova i svih pokoljenja da preko Nje dođe spasenje ovome svijetu.

“To nije bila ljudska riječ nego Božanska, ali saopštena ljudskim jezikom. Arhanđel je govorio ljudskim jezikom onako kako bi Presveta Djeva mogla da primi blagu vijest. I po tome Gospod snishodi čovjeku, izjednačava se sa njime, uzima njegov jezik”, besjedio je vladika Joanikije.

Govoreći o čudesnom blagovještenju Arhangela Gavrila Presvetoj Bogorodici, koja je riješila da cio svoj život posveti službi Bogu: Duh Sveti doći će na Tebe, i sila Svevišnjega osjeniće Te; začećeš, i rodićeš sina i nadeni mu ime Isus, Preosvećeni vladika je podsjetio da su vjekovima proroci proricali da će se ovaplotiti Spasitelj svijeta i postati čovjek.

“Sveti prorok Isaija je davno prije rođenja Hristovoga, govorio Djeva će začeti i rodiće Sina i nadenuće mu ime Emanuil“, istakao je vladika, pojasnivši da iako je mnogima bilo nejasno kako će to Djeva začeti, znalo se da će to biti Božije čudo zasnovano na Božjem promišljanju i ljubavi prema rodu ljudskome.

Po njegovim riječima ta čudesna tajna se jedino tako može shvatiti, i donekle pojmiti, ako je shvatimo kao tajnu Božije ljubavi prema čovjeku, jer onaj ko ljubi on hoće i da se sjedini sa onim koga ljubi. A Božanska ljubav je takva da je uzeo Gospod našu prirodu i postao kao jedan od nas: Sin Božiji primio je ljudsku prirodu od Presvete Bogorodice:

“Javio se kao jedan od nas, ali je bio savršeni Bog i savršeni čovjek. Mnogi nijesu mogli da Ga poznaju kada je došao na ovaj svijet, kada je izašao da propovijeda Jevanđelje da je on Spasitelj svijeta nego su, za početak i oni koji su bili sa Njime, mislili da je On neki novi prorok, veći od drevnih proroka. Hristos je uzeo i proročku službu na sebe i jeste prorok, ali i mnogo više od toga. On je Spasitelj svijeta – Gospod i Bog naš Isus Hristos”, naglasio je Episkop budimljansko-nikšićki.

Govoreći o današnjem prazniku Saboru Svetog Arhangela Gavrila, koji proslavljamo u nastavku Blagovijesti, Preosvećni vladika je kazao da Arhangela Gavrila proslavljamo kao Božijeg poslanika koji je donio blagu vijest Presvetoj Bogorodici, ali ne samo Njoj nego cijelome rodu ljudskome. Objasnio je da sve događaje našeg spasenja praznujemo kao da se sada događaju i da uvijek “osjećamo tu blagodat, dejstvo Božije milosti i Božije ljubavi koja se izliva na Crkvu Božiju”.

“To nas ukrepljuje u ovo vrijeme posta da izdržimo i nastavimo, trudeći se, posteći i Bogu se moleći, čisteći svoje duše i srca, svoje savjesti preko posta, preko pokajanja i ispovijesti, preko dodatnoga truda, da bismo se udostojili da uđemo u Veliku nedelju i postanemo saučesnici velikih djela Božjih. Da se časno poklonimo Krstu Hristovom i Njegovom stradanju i živonosnoj smrti, grobu Njegovom i u radosti dočekamo svjetlo i preslavno vaskrsenje Hristovo”, poučio je sabrane administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije.

Posebno je naglasio da onako kako se pripremimo da se sjedinimo sa Hristom raspetim tako će nas Gospod udostojiti radosti svoga vaskrsenja. I kao što nam je dato da možemo postati saučesnici sa Njegovim raspećem, isto tako, kako je kazao vladika, Gospod će nas udostojiti da budemo saučesnici i sapričasnici Njegove pobjede nad smrću i Njegove beskonačne, vječne slave vaskrsenja i radosti i Carstva nebeskoga. Osvrnuvši se na značaj posta u Pravoslavnoj crkvi, ocijenio je da je to blagodatni podvig radi ugađanja Gospodu i radi čišćenja svoje duše prije svega.

“A kada postimo onda se i tijelo oslobađa, i duša se oslobađa, duša okrilati i uživa u onoj slobodi koju joj je Bog dao, namijenio i zavještao. Neka ovi dani Časnoga posta budu blagosloveni i sestrinstvu ove svete obitelji na čelu sa mati igumanijom Teodorom i sa svima vama koji se ovdje sabirate, neka cijeloj Crkvi donese ukrepljenje, obnovljenje zajedništva, što je najvažnije obnovljenje ljubavi i povjerenja i u Boga i u bližnjega”, poručio je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije u manastiru Rustovo u Paštrovićima.

Vesna Dević