Joanikije

Vladika Joanikije u sabornom hramu u Podgorici: Sve počinje iz srca!

Ime: 22.12.2020 Besjeda Vladike Joanikija hram; Opis: Vladika Joanikije u sabornom hramu u Podgorici Tip: audio/mpeg

Administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, Preosvećeni Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije danas je u kripti sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa sveštenstvom služio Svetu arhijerejsku liturgiju sa pomenom blaženoupokojenom Arhiepiskopu cetinjskom Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Molitveno je učestvovao Episkop buenosajreski i centralno-južnoamerički g. Kirilo.

Vladika Joanikije je u čin čteca rukoproizveo Krsta Plamenca iz Bara, svršenog studenta Bogoslovskog fakulteta.

Ovim liturgijskim sabranjem započelo je redovno godišnje predbožićno sabranje sveštenstva Mitropolije, koje je ovoga puta, zbog pandemije korona virusa, okupilo samo arhijerejske namjesnike u Mitropoliji.

Nakon svetog pričešća Vladika Joanikije je u arhipastirskoj besjedi kazao da Gospod Hristos načalstvuje na svakoj Svetoj službi.

“On je taj koji osvećuje naše Darove. A mi sveštenici, bez obzira u kom smo činu, da li episkopskom ili prezviterskom ili đakonskom, ili čteci ili pojci, ili hrišćani u hramu koji se zajedno sa sveštenstvom mole Bogu, svi smo to kao Njegovi saslužitelji. To je počelo od svetih apostola. Gospod je učinio apostole svojim saslužiteljima i svojim pomoćnicima u propovijedanju riječi Božje. I mi smo kao crkva nastavili tu Svetu službu. I svakome od nas treba da je čast što nas je Gospod udostojio da budemo Njegovi saslužitelji”, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika je naglasio da nema neke razlike da li je neko u manjem ili u većem činu, jer su svi jedno u Gospodu Isusu Hristu.

“Svi se pričešćujemo iz istoga Svetoga putira i svi se sjedinjujemo sa Hristom. Naravno, oni koji su dobili veću čast pred narodom, imaju i mnogo veću obavezu i trebaju da podnesu mnogo veću žrtvu, da budu primjer svima. Lako je to reći, ali nije baš lako ispuniti, znamo svi”, kazao je on.

Dodao je da se kroz ovakvo ustrojstvo Božije otrkiva da je Gospod Isus Hristos glava Crkve, kako govori Sveti apostol Pavle.

“I kada je Crkva gonjena, što je bilo mnogo puta u istoriji, i kada trpi teškoće – Gospod je Onaj koji je štiti, koji je sabira i koji je proslavlja. I otkriva se, kada je Crkva u najvećem stradanju, tada je u najvećoj slavi. Nije slava Crkve samo hramovi Božji. Jeste, ali to nije sve. Mi iz istorije znamo da je u prva tri vijeka malo bilo hramova. Bilo je nešto, ali vrlo malo. Nije bilo velelepnih i veličanstvenih hramova. Ali, svaki hrišćanin je tada nastojao da bude hram Boga živoga, hristonosac i bogonosac. A to je najdragocjenije pred Bogom – kad čovjek svoje srce učini hramom i obitalištem Božjim”, podsjetio je Vladika Joanikije.

Naglasio je da to nikada ne treba da zaboravimo.

“Oni koji imaju srce kao obitalište Božije, kao hram Božji, oni znaju i svetinju hrama. I ono što imaju u srcu, oni to na jedan čudesan način proijave kao stvaraoci kada podižu hram, i kada ga ukrašavaju. I to je naša dužnost: da podižemo i ukrašavamo hramove Božje. I da ih čuvamo. I kroz to dobijamo veliki blagoslov Božji. Ali, sve počinje iz srca. Tamo treba da se nastani ljepota Božja, milost Božja, istina Božja, mudrost Božja… A onda, ti darovi koje imamo u srcu, oni se projavljuju. Ne mogu darovi Duha Svetoga da budu nedjelatni, da nemaju dejstvo. Čim imamo darove Božje u sebi, oni će se projaviti”, naglasio je Vladika.

Vladika Joanikije je kazao da je današnje sabranje upriličeno kao nastavak sabranja koje je utemeljio blaženoupokojeni Mitropolit Amfilohije – da se sveštenstvo sabira u predbožićne dane na Svetu službu i da se posavjetuje oko dočeka praznika Hristovog Roždestva.

Kazao je da je ovoga puta to skromnije iz poznatih razloga, prije svega zbog pandemije korona virusa.

Dodao je da nijedno iskušenje koje Gospod popusti na narod neće biti na propast narodu.

“Nego je to prilika da pokažemo još veću vjeru, još veću međusobnu ljubav. Evo danas, pošto zbog ovih mjera nijesmo sazvali cijelo sveštenstvo Mitropolije, sazvali smo samo namjesnike, i ko je još mogao da dođe od sveštenika da se Bogu pomolimo i posavjetujemo uoči praznika, da se organizujemo da dočekamo praznik Rođenja Hristovoga kako Bog zapovijeda. Da učinimo sve da nam praznik dođe u što većoj radosti, da ga što ljepše dočekamo”, rekao je on.

Kazao je da zbog epidemije nećemo moći ovoga puta da organizujemo velike svečanosti kao što smo naučili.

“Ali ćemo nastojati da sve običaje lijepo ispoštujemo. I kad je to skromno, i to bude lijepo. Da slavimo u manjoj zajednici. A te manje zajednice mogu da se umnožavaju mnogo puta – i opet smo svi u zajednici, opet smo svi oko0 Bogomladenca Hrista”, poručio je Vladika.

Vladika Joanikije je rekao da je velika radost današnjeg sabranja prisustvo i molitveno učešće Episkopa južnoameričkog g. Kirila.

“On je apostol Hristov na cijelom jednom kontinentu. I sjećamo se da je naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije bio prvi srpski pravoslavni episkop u Južnoj Americi. I evo, služba našeg Vladike Kirila može biti primjer svima sveštenicima”, kazao je Vladika Joanikije.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Boris Musić