Vladika Joanikije Velika

Vladika Joanikije u Velici: Nevina krv Veličkih mučenika pomiješana sa Hristovom golgotskom žrtvom oplemenjuje i opominje

Ime: 28. 07. 2020 vladika Joanikije-Velika; Opis: Nevina krv Veličkih mučenika pomiješana sa Hristovom golgotskom žrtvom oplemenjuje i opominje Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Crkvi Svetih Kirika i Julite u Velici služio Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, uz sasluženje sveštenstva (pridržavajući se mjera propisanih od strane NKT-a) proslavljeni su Velički i Gornjepolimski novomučenici i hramovna slava ove svetinje i obilježena 76. godišnjica svirepog zločina nad narodom sela Velike.

Na današnji dan, 28. jula 1944. godine u monstruoznom zločinačkom poduhvatu udruženih snaga zloglasne nacističke SS jedinice “Princ Eugen”, potpomognute muslimanima iz jedinice “Skenderbeg” iz sjeveroistočnih dijelova Crne Gore i Kosmeta, ubijeno je najmanje 500 stanovnika ovog planinskog sela, među kojima je bilo 118 djece mlađe od 12 godina.

U besjedi kojom se obratio sabranim vjernicima vladika Joanikije je kazao da zločin u Velici nije bio samo ratno stanje, već nešto mnogo teže, jer regularna vojska, po pravilima ratovanja, nikada neće ubiti dijete, nenaoružanog čovjeka ili zarobljenika, a naročito ne trudne žene i djecu.

,,Ovdje se dogodilo upravo to. To nije bila vojska, nego zločinačke horde koje su imale odobrenje od Hitlera lično da tamo gdje narod pomaže ustanike ubijaju sve redom, i starce i žene i djecu i nenaoružane ljude, zatirući sve listom. Hitlerovoj naredbi su se, nažalost, povinovali i mnogi drugi iz našeg komšiluka. Naročito boli što se Hitlerovoj zločinačkoj armadi pridružilo mnogo naših komšija, čak i srodnika po krvi iz davnina, koji su sa mijenjanjem vjere promijenili i osjećanje i misao i nastrojenje, izgubivši bratsko osjećanje. Vi Veličani to najbolje znate, jer ste rođeni sa tim znanjem koje se dotaklo cijelog vašeg bića. Svojim rođenjem naslijedili ste i tu muku koja se, Božijim promislom i dejstvom, pretvorila u veliki blagoslov. Ko bi nas drugi sabrao, izmirio i ovako sjedinio kako ovdje u Velici, tako i u Dolima Pivskim i mnogim drugim mjestima, nego naši preci koji su nevini postradali za Hrista. Njihova nevina krv, pomiješana sa Hristovom golgotskom žrtvom, nas oplemenjuje i opominje. Naročito nas opominju ona djeca velička i gornjepolimska koja su se svojom krvlju sjedinila sa djecom Vitlejemskom i samim Hristom“, kazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

S obzirom da su bili spriječeni da prirede trpezu ljubavi za sabrane goste, zbog mjera koje je uveo NKT, ovogodišnji kumovi slave, bratstvo Kneževića, priložili su 4000 evra za gradnju crkve u Novšiću na imanju porodica Bora i Radenka Kneževića i 1000 evra za završetak oltara Crkve Svetih Kirika i Julite.

U ime bratstva Kneževića besjedom se sabranima obratio Tomislav Lekov Knežević.

Kumstvo za iduću godinu preuzelo je bratsvo Novovića.

Sveti arhijerejski sabor 24. maja 2017. godine, pribrojao je liku Svetih novomučenika srpskih žrtve nacističkog terora iz Velike Ržanice i Gornje Ržanice postradale 28. jula 1944. godine, pridružujući im i 28 djece umorene glađu u plavskom zatvoru 1941. godine. Nacistička Princ Eugen divizija je, na praznik Svetih mučenika Kirika i Julite, za samo dva sata u ovim selima (prema nepotpunom spisku) zvjerski poklala ili žive u vatru bacila 427 nejači – djece, žena, staraca i ostalog nenaoružanog stanovništva. Samo djece i omladine do 20 godina je 171 na pravdi Boga pobijeno.

Velika, kao najstradalnije selo u Gornjem Polimlju, postala je mjestom sabornog pominjanja svih gornjepolimskih žrtava postradalih od naci-fašista tokom Drugog svjetskog rata.

Dan spomena Svetih novomučenika veličkih i gornjepolimskih je 28. jul – na dan Svetih Kirika i Julite.

Slobodanka Grdinić