Владика Кирило

Владика Кирило богослужио у манастиру Светог Василија Острошког на Бриској гори

Име: 24.12.2021. Vladika Kirili - Briska Gora; Опис: Владика Кирило богослужио у манастиру Светог Василија Острошког на Бриској гори Тип: audio/mpeg

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је 24. децембра Свету службу Божију у манастиру Светог Василија Острошког на Бриској гори код Улциња.

Литургијску бесједу након читања Јеванђеља произнио је отац Синиша Смиљић, парох улцињски, који је рекао да Господ својим Јеванђељем обликује овај свијет, обликује душе наше.

“Шта бисмо ми да нема Јеванђеља Божијега, да нема те ријечи Божје која сије сјеме у срца наша? А из тог сјемена треба да изникне дрво живота, дрво светих врлина. То дрво, дакле, доноси плодове светих врлина које су: праштање, љубав, молитва, смирење, трпљење и све оно што би требало да краси сваког православног хришћанина”, рекао је отац Синиша.

На крају Литургије Владика Кирило је рекао да је Бог створио човјека као доброга.

“У Адаму, нашем праоцу, стојали су хармонично сви елементи његове природе. Они су били у хармонији захваљући благодати Божјој којом је наш праотац био испуњен. Међутим, његовим грехопадом та хармонија у човјеку се нарушила, настала је, како би се то модерном терминологијом казало шизофренија људскога бића. Ум, срце и воља су се раздијелили и почели да раде супротно једно другом. Тако је у људску природу ушла најтежа болест смрт, а и друге болести, тјелесне и духовне. И отворила су се врата за утицај злога духа”, рекао је Владика.

Додао је да једино Црква, односно Бог у својој Цркви може да исцијели од тих најтежих болести утицаја злога духа.

“То је све донио својим оваплоћењем међу нас Господ наш Исус Христос, све те дарове ослобађања од свих наших болести и најтеже болести – смрти, коју је поразио својим крстом и васкрсењем. Међутим, на сваком човјеку је да прими те дарове. Човјек је слободно биће и он има ту могућност да бира да ли ће се приклонити Господу или ће остати у власти нечистога духа и приклонити се том путу”, поручио је Владика Кирило.

Радосав Рајо Војиновић